Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 27. 19:00 | PP-Eletforma

Kart karban a bámulatos tradíció és a mai design – Szegeden!

Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a Holdvölgyet a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás  – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Holdvölgy története egy születésnapi ajándékként vásárolt mádi parcellával kezdődött, a Tiszavirág indulását is családi emlékek és a helyhez fűződő érzelmi kötődés motiválta.

Tiszavirág étterem, Szeged, Kép: Tiszavirág/ Holdvölgy

Tiszavirág étterem, Szeged, Kép: Tiszavirág/ Holdvölgy

– A férjem kisfiúként az édesapjával és a nagypapájával sokszor megfordult a korábban itt működő Tiszavirág Zónázóban. Ismerték és szerették ezt a műemlék épületet, ezért jutott eszünkbe, hogy megvásároljuk, és új életre keltsük a házat, amikor a város árverésre bocsátotta – meséli a kezdetekről Bakos Orsi.

Borjú bébi zöldségekkel, Kép: Tiszavirág/Holdvölgy

Borjú bébi zöldségekkel, Kép: Tiszavirág/Holdvölgy

A sokáig üresen álló, majd 160 éves épület – amely eredetileg, a XIX. század derekán egy aranyműves mester otthona és műhelye volt − teljes felújítást és átalakítást követően, négy és fél évvel ezelőtt ébredt fel Csipkerózsika-álomából, hogy szállodaként, étteremként és kávézóként kerüljön vissza Dél-Magyarország gasztronómiai és turisztikai térképére.

– Egy olyan éttermet akartunk  nyitni, ahová mi is szívesen járnánk – mondta Orsi.

A Tiszavirág mára országosan ismert és elismert vendéglátóhellyé vált, ameit 2017-ben a Gault Millau étteremkalauz is a régió legjobbjai közé sorolt.

Bakos Orsi érettségi után élelmiszeripari főiskolára ment, ám a gasztronómiához való vonzódása jóval korábbi: első konyhai élményei a nagymamája főztjéhez kapcsolódnak, aki „remekül főzött, még a legegyszerűbb ételekhez is mindig jó minőségű alapanyagot használva”. Az otthoni ízek mellé Londonban érkeztek újabb gasztronómiai impulzusok: „a férjemmel 2001-ben egy kéthónapos londoni utat kaptunk nászajándékba, hogy tökéletesítsük az angol nyelvtudásunkat. Ott kezdtünk el szakácskönyveket gyűjteni és a kinti boltok óriási választékát kihasználva saját örömünkre főzni.” Később, immár kétgyermekes családként a barátaikkal rendszeresen rendeztek tematikus vacsorákat otthon, végigkóstolva-végigfőzve számos nemzet ételeit.

Ponty és salátája, Kép: Tiszavirág/ Holdvölgy

Ponty és salátája, Kép: Tiszavirág/ Holdvölgy

„Az ételek, italok és a hozzájuk kapcsolódó közös együttlét akkor vált az életünk egyik legfontosabb részévé”.  Családias légkör, minőségi hazai alapanyagok és kísérletező jellegű, kreatív nemzetközi étlap: később ugyanez lett a Tiszavirág Étterem sikerének a kulcsa is, ahol Orsi − háziasszonyként − harmadmagával felel a ház üzemeltetéséért  egy szinte családként működő, harmincfős csapat élén, a konyhát pedig Kurucz Attila séf neve fémjelzi.

Ahogyan a Holdvölgy ultramodern borászati épülete belesimul a mádi tájba és tökéletesen  illeszkedik az alatta húzódó, több száz éves történelmi pincerendszerhez, ugyanígy a Tiszavirág is harmonikusan ötvözi az eredeti, városképi jelentőségű műemlékház romantikus stílusjegyeit az újonnan hozzáépített, üvegfalakkal határolt épületrészek modern belsőépítészeti megoldásaival.

A ház berendezése Orsi ízlését tükrözi, így a remek stílusérzékkel összeválogatott designbútorok mellett nagy szerep jut a hagyományoknak is.

Szőke csoki, Kép: Tiszavirág/Holdvölgy

Szőke csoki, Kép: Tiszavirág/Holdvölgy

– Talán a néptáncos előéletem miatt is, fontos volt számomra, hogy megőrizzünk valamit a ház múltjából. Vallom, hogy nincs jövő a múlt maximális tisztelete nélkül. –

A ház legelső, ékszerész tulajdonosára különböző arany, ezüst és bronz kiegészítők és díszítések utalnak, az évtizedekkel ezelőtt itt működő cipészműhelyre pedig a hallban, a kanapé mellett látható suszterszék.

– A mostani reggeliző-kávézó helyiségben valaha kalapszalon volt, erre emlékeztet egy kedves egykori szegedi kalaposmestertől, Kiss-Dózsai Rózsa nénitől kapott két darab, fából készült kalaptartó fej. –

Lendületes, nemzetközi konyha − hazai borritkaságokkal

A Tiszavirág vendégköre – márcsak a hotel miatt is – nagyrészt külföldiekből áll. A szomszédos országokból a városba érkező és ott megszálló üzletemberek mellett az éttermet is nagyrészt a Szegeden tanuló vagy ott dolgozó külföldiek töltik meg, a magyar vendégek aránya egyharmadra tehető.

– Olyanok vagyunk, mint egy darabka külföld itthon – mondja Bakos Orsi.

Néhány sztenderd magyar, illetve szegedi fogás mellett Kurucz Attila séf és csapata lendületes nemzetközi konyhát visz: „kísérletező, ambiciózus módon igyekeznek lépést tartani a hazai élvonallal, ugyanakkor valamit megőrizni a helyi hagyományokból” – írja róluk a Gault Millau étteremkalauz.

Az étlapot rendszeresen és sűrűn változó borlap egészíti ki. A Holdvölgy évek óta szerepel a borlapo. Orsi először egy újságcikkben olvasott, ami alapján budapesti találkozón kóstolta meg a kínálatot.

– A mai napig emlékszem, hogy a borok stílusa mellett a palackok megjelenése is megfogott: úgy éreztem, ezek a borok ugyanazt az igényességet és választékosságot sugallják, amelyre mi is minden téren törekszünk – emlékezett vissza Orsi.

Nos, akkor irány Szeged! Jó étvágyat!

Szobolits Andrea készítette az interjút

Aki az egész Balaton-régió fellendítéséről álmodik
Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor Kistücsök Étterem Balatonszemesen! Az ország egyik legjobb konyhája és borlapja, aki pedig minderről mesélt nekünk: Csapody Balázs tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel legújabb interjúnkat, és látogassatok el a Kistücsökbe, ahol kiváló balatoni borok mellett akár a kedvenc Holdvölgy borotokat is megkóstolhatjátok a különleges ebéd vagy vacsora mellé!

 

 

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!