Facebook hozzászólás
9 806

Spagetti főzés kezdőknek

Spagettit és más tésztákat főzni nagyon egyszer, elég 5-6 szabályt betartani, hogy tökéletes állagú legyen a tésztánk. A tanácsok elsősorban olasz tészták esetében válnak be, a sok tojással készülteknél kicsit más az eljárás. Míg a köretnek valókat nem öblítjük le, egy levestésztát igen, hogy ne főjön tovább még a leszűrés után is.

 

Tészták, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

A tésztafőzés alapszabályai:

– minimum háromszoros mennyiségű vízbe tegyük a tésztát főni. 25 dkg tésztához 3 litert ajánlok, 50 dkg-hoz 5-öt. Tudom, soknak tűnik, de kell ennyi, hogy a tészta ne ragadjon össze.

-a főzővíz mindig lobogva forrjon, mikor beletesszük a tésztát, utána lejjebb lehet venni a lángot, de a forrás ne maradjon abba!

– a vizet mindig sózzuk, mehet bele akár egy fél maréknyi só is. Ez édes tésztákra is igaz, de ott nyilván kevesebb só is elég.

– olasz tészták vizébe NEM kell olaj, mivel döntő többségük durum lisztből készül, nem fog összeragadni olaj nélkül sem.

– szintén olasz tésztákat NEM öblítünk le leszűrés után, mert pont azt a kellemes keményítő mennyiséget mossuk ki belőle, ami a mártásunknak ad még egy kis testességet, ráadásul le is hűtjük, az meg mire jó?

– ne főzzük ronggyá a tésztát, mert az gusztustalan! Tartsuk be a csomagoláson feltüntetett főzési időt!

Cukkinis-póréhagymás spagetti
A tészta ezerarcú, mindig jó, és azért is fantasztikus, mert nincs olyan feltét vagy szósz, amihez ne tudna igazi alázattal alkalmazkodni, sőt, valami pluszt is hozzátenni. Ez a recept is ilyen, rendkívül egyszerű, ugyanakkor nagyon finom.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!