Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. május 19. 15:00 | László Márta

Gyorstalpaló pulykasuli

Ha kiskorodban a fára mászást és a homokozást választottad a konyhában lábatlankodás helyett, bizonyára kiestek alapvető ismeretek az ételek készítésével kapcsolatban. Ha épp hiányoztál anyukád szoknyája mellől, miközben a húsok előkészítésével foglalatoskodott, Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonyának mini tanfolyamával behozhatod a lemaradást!

– A pulyka kifejezetten kezdőknek ajánlott, mert néhány egyszerű lépéssel előkészíthető a sütéshez – magyarázza Dosso Gabi. – Négy apró trükkel tökéletes állagúra formálható tette hozzá a háziasszony.

Fehér- és vöröshúsok, Kép: Gallicoop

Fehér- és vörös húsok, Kép: Gallicoop

Klopfolás:

A pulykát alapvetően nem szükséges klopfolni, ha túl vastagra sikerült szeletelni a mellét, lazíthatjuk a rostokat egy kis veréssel, ami lapíthatja, és a roncsolással még könnyebben emészthetővé teszi a húst. A klopfoló kalapácsot mártsuk vízbe, hogy a hús ne ragadjon rá, és a szelet mindkét oldalát egy-két erőteljes ütéssel lazítsuk. Mindig a szelet szélénél induljunk, és haladjunk körkörösen a közepe felé, így biztosan nem szakad ki a hús, és egyenletes szeleteket kapunk. A széleken maradó esetleges hártyákat aprón vagdaljuk be, hogy sütés közben ne zsugorodjanak össze.

Pulyka szeletelése, Kép: Gallicoop

Pulyka szeletelése, Kép: Gallicoop

Szeletelés:

A húst mindig a szálirányra merőlegesen vágjuk, mert akkor puhul könnyebben, ha a hosszában futó izomszálakat keresztben átvágjuk.

Citrusos pulyka – igazán porhanyósan
Ez egy nagyon érdekes recept, amit feltétlenül érdemes kipróbálni, hiszen így változatos ízekkel lephetjük meg éhes családunkat. Ez például egy igazi ajándék egy ünnepi asztalra!

Ez egyben a fűszerek íz anyagának felvételét, illetve a könnyebb emésztést is segíti. A szeletelést mindig a hús szélesebbik felének irányából kell kezdeni.

Csontozás:

Szárnyasoknál a csontot mindig az ízületnél vágjuk el, tehát a pulyka alsó combját is így választjuk el a felsőtől, hogy ne keletkezzen szilánkos csont. Ezután a felső combcsontot középen egy éles késsel körbevágjuk, és kiemeljük, hogy a hússzelet teljesen kiterüljön.

Pulykafogások sütése, Kép: Gallicoop

Pulykafogások sütése, Kép: Gallicoop

Tűzdelés, spékelés:

A tűzdelés vagy spékelés füstölt szalonna lapokkal való burkolást jelent. Ha egyben sütjük a pulykamellet, érdemes így előkészíteni, mert száraz a hús.

Jó munkát, és jó étvágyat!

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:



Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!