Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. december 11. 10:00 | Kandikó Éva

Disznótoros vacsora – hogyan készítsd el?

Télvíz idején népszerű vacsora a disznótoros, én legjobban azért szeretem, mert gyakorlatilag szinte semennyi munka nincs vele. Néhány szem krumplit megfőzni mellé nem nagy ügy, a savanyúságot elővenni a hűtőből sem az, párolt káposzta pedig akkor készül mellé, ha van időm főzni.

Kolbász, Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

A kezdetek

A jó disznótoros vacsora egyértelműen a vásárlásnál kezdődik. Ha azt gondolod, hogy 800 forintos kilónkénti áron minőségi kolbászt és hurkát kapsz, csak azt mondhatom: tévedsz. Nincs tapasztalatom hiper- és szupermarketek ilyen jellegű áruival, mert olyan szerencsés vagyok, hogy gyerekkoromban faluról, a rokonoktól kaptuk a kóstolót – istenem, az a májas hurka…! -, felnőtt koromban pedig mindig piacon, őstermelőtől szereztem be a disznóságokat. A magam részéről bízom azokban az árusokban, akik a saját családjuknak készített disznótorosból hordanak a piacra, mert azt gondolom, maguknak sem készítenének ócskát, így én is jót kapok tőlük.

Szúrni vagy nem szúrni, az itt a kérdés!

Véleményem szerint az, hogy a hurkák és kolbászok kirepednek-e sütés közben, elsősorban a bél minőségétől függ, amibe töltötték őket. Tehát akár fejre is állhatunk, ha a bél nagyon vékony volt, így is, úgy is szét fog durranni a sütőben a hús. Van azonban néhány trükk, amivel csökkenthetjük a durranás veszélyét.

 • tegyük a sütni valót hideg sütőbe, így a hőmérséklet egyenletes emelkedésével van rá esélyünk, hogy a vacsorát nem kell kikanalazni a tepsiből.
 • sokan esküsznek arra a módszerre, hogy a disznóságokat 5-10 percre hideg vízbe kell áztatni sütés előtt, és így nem reped ki a bőr. Egy próbát megér!
 • abból nagy baj nem lehet, ha tűvel apró lyukakat ejtünk a bélen, egyrészt a kolbász zsírja így csodásan ki fog folyni a sütőbe – milyen jó lesz az másnap kenyérre kenve! -, másrészt pedig el tud belőle távozni a keletkező gőz, ami esetleg szétrobbanthatja a kolbász bőrét.
 • mindig öntsd el decinyi vizet a tepsibe, a  végére el fog párologni, de segíti a húsfélék sülését.
 • félidőben egyszer fordítsd meg a húsokat, hogy mindkét oldaluk jó ropogósra süljön.

Együtt vagy külön?

 • ez egyéni ízlés kérdése. Én sosem sütöttem külön a kolbászt és a hurkát, de megértem azt, aki nem szereti egy tepsibe tenni. Ennek szerintem kizárólag egy ésszerű magyarázata van, az pedig az, hogy a kétféle zsír így nem keveredik össze. Te pedig csináld úgy, ahogy megszoktad, vagy ahogy szimpatikus!

Köretek

 • zseniális megoldás, ha a kolbász és a hurka alá a tepsibe savanyú káposztát terítesz, így rögtön van köreted is a vacsorához.
 • sokan sütik burgonya ágyon a torost, és nincs ellene felhozható érvem, praktikus megoldás ez is.
 • hagyományosan sós vízben főtt krumplival szoktuk tálalni a disznótoros alá, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy akár a hagymás krumpli, akár a hússal együtt sült krumpli nagyon zsíros, és lássuk be, zsír éppenséggel a kolbászban is van gazdagon. Minek tehát még a körettel is zsírt bevinni a szervezetbe, nem igaz? Ja, hogy finom? Bocsánat, az más!

Savanyúság, mustár, torma, na és a fröccs

 • a savanyúság fogyasztását melegen ajánlom a disznótoroshoz, nemcsak azért, mert finom, hanem mert segíti egy kissé az emésztést is.
 • ugyanebből az okból tanácsolom azt is, hogy a jó fröccs ne hiányozzon a disznótoros mellől, rá fog férni az emésztésünkre egy kis támogatás vacsora után.
Kolbászos finomságok, reggelire, ebédre, vacsorára
Nincs is jobb a padlásról frissen lekerült sonka, szalonna és kolbász illatánál. Leveseket, főzelékeket, tojásos ételeket, de még a süteményeket is pikánssá tehetjük egy-egy darabkával. Ha a kerítés nem is, de ezek a receptek most kolbászból vannak!

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!