2015. január 13. 13:00 | Krajcsó Judit
kulcsszavak:

bátorságpróba?

6 apró trükk, hogy a gyerek ne rettegjen az orvostól!

A téli influenzás megbetegedések idején, vagy oltások alkalmával gyakran kell orvoshoz vinni gyermekeinket. Mindig idegeket próbáló és szívet tépő tortúra, mire az orvosig eljutunk. Mit tegyünk, hogy cirkusz nélkül tűrje a vizsgálatot?    

Kevés az a bátor gyerek, aki nem fél az orvostól, és hang nélkül tűri a vizsgálatot. Gyakran még a váróterem is a rettegő, vagy éppen keservesen zokogó kicsiktől hangos.

Kép: Pixabay

Mit tehetünk, hogy az orvosnál töltött idő mindenki számára stresszmentes és nyugodt legyen? Érdemes kipróbálni az alábbi trükköket:

  • Gyakran játssz vele doktorosdit, mérd meg a lázát, hallgasd meg a szívét, nézz bele a szájába. Egy idő után a kicsi egyáltalán nem fog félni ezektől a műveletektől, s mire az igazi orvoshoz értek, már nem lesz szokatlan a vizsgálat sem.
  • Találj ki mesét, amelyben az orvos pozitív hős, és mindenkinek segít. Vagy hozz példát olyan gyerekszereplőkkel, akik „hősiesen” túlélték az életmentő orvosi „beavatkozásokat”. A gyerekek könnyen azonosulnak a hősökkel, példaképként követik őket.
  • Ha lehet, kérj pontos időpontot az orvostól. Minél több időt töltesz a váróteremben, annál jobban fog félni a gyerek.
    Akkor most együtt aludjunk vele, vagy sem?
    Állandó vitatéma, vajon egészséges-e az együtt alvás a babával. Hány éves korig normális és elfogadható? Nem okoz-e problémát a szülők házaséletében? Vannak érvek és ellenérvek bőven ebben a kérdésben is…
  • Várakozás közben igyekezz elterelni a figyelmét. Jó, ha képes újságot, mesekönyvet lapozgattok, amíg a vizsgálatra vártok.
  • Engedd, hogy magával hozza kedvenc játékát, plüssállatát, aki mellett biztonságban érzi magát, vagy bizalmasaként az éppen bátorságot önt belé.
  • Ha kicsi a gyermek, kivizsgálás közben vedd az öledbe. A legtöbb orvos nem is tiltakozik ez ellen.

Otthon a beteg gyerek a szülővel szeretne aludni. Ám a legtöbb felnőtt félelme ilyenkor az, hogy alvás közben csemetéjét összenyomja.
A szakemberek szerint az aggodalom alaptalan. Ez csak akkor lenne lehetséges, ha az anya gyógyszerek vagy alkohol hatása alatt áll. A szülőkkel való alvás a bizalom kiépítésének alapja és a bölcsőhalál megelőzésének hatékony módja. Ugyanis az anya mindig érzékeli a kicsi légzésének változásait. A pici babáknál a szoptatás is könnyebb így.

Miért éppen a bolt közepén borul ki a gyerek? Van rá magyarázat…
Veled is előfordult már, hogy az amúgy jól nevelt gyereked éppen a bevásárlóközpont közepén vagy a családi ünnepség alatt kelt ki magából? Azt hiszed, hogy elrontottál valamit? Vajon miért történnek meg ezek az esetek? Van rá magyarázat.