2009. május 19. 21:13 | PP-Eletforma
kulcsszavak:

NAPIMÁDÓK

Fontos tudnivalók a napégésről és napallergiáról

Hogyan védekezhetünk a napallergia ellen? Létezik-e halálos szövődménye a napégésnek? - tudjon meg minél többet a napfény nemkívánatos hatásairól, hogy ne váljon rémálommá a régen várt nyaralás!

Napégés

Fényvédőkrém? Semmi szükségem rá! – csak óvatosan az ehhez hasonló kijelentésekkel! Bőre hamarabb leég, mint gondolná – és vajon kinek hiányzik ez a fájdalmas, gyulladással és esetenként maradandó következményekkel járó állapot?!

Mit is értünk pontosan a napégés alatt?
A szakemberek akut fényprovokálta bőrgyulladásként diagnosztizálják (dermatitis solaris). A bőr rendelkezik olyan védőmechanizmusokkal, melyek az UV sugarak okozta károsodás kivédésére szolgálnak. Ha azonban a bőr pigmentáltsága nem elég intenzív, az UV-A és a fokozottan gyulladáskeltő UV-B sugarak elleni védelem tökéletlen.

Mikor fenyeget a napégés veszélye?                                                              

Napégést szenvedhetünk, ha túl hosszú ideig tartózkodunk a napon, ha alábecsüljük az UV sugárzás erejét felhős időben vagy az árnyékban, illetve ha túl alacsony faktorszámú fényvédőt használunk.

Mik a napégés tünetei?
A napozást követően három óra múlva de legkésőbb 24 órán belül jelentkeznek a leégés tünetei. A bőr kivörösödik, viszket, ég és súlyos esetben vízhólyagok keletkeznek. A bőr károsodása az enyhe gyulladástól az égési sérülésekig, a felső bőrrétegek lemezes hámlásáig terjedhet.

Hogyan védekezhetünk ellene?
Mindenek előtt használjunk megfelelő fényvédelemmel ellátott napozószert! Kezdjük a napozást úgynevezett "sunblock"-kal: ez minimum 30-as fényvédő faktorral ellátott készítmény, mely csaknem teljesen kiszűri, blokkolja, az UV sugarakat. A fényvédők a felvitel után 20 perccel fejtik ki hatásukat, ezért a napozás előtt fél órával kenjük be a bőrt és két óra elteltével ismételjük meg (bár legjobb volna, ha az ajánlott, napon tölthető maximális másfél órai időtartamot nem lépnénk túl!). A vízálló készítmények felvitelét is ismételjük meg a fürdőzést követően, mert a törölközővel nagy részét eltávolítjuk! A déli órákban lehetőleg egyáltalán ne tartózkodjunk a napon.

Előfordulhat-e halálos szövődmény?
A napégés fájdalmas és tönkreteheti az egész nyaralást. A súlyos leégések következménye lehet egy évekkel később jelentkező bőrrák.

Napallergia

Napozás utáni bosszúság: az arc, a dekoltázs, a vállak és a karok bőrét ellepik az apró, viszkető, csalánkiütés vagy Mallorca-akné néven ismert hólyagocskák.

Mit is értünk pontosan napallergia alatt?
Oka a kozmetikum vagy gyógyszer és a napsugárzás együtthatása: ha az orvosság, a naptej, nappali krém, parfüm vagy testápoló valamely összetevője (leggyakrabban zsír vagy emulgeátor) az UV sugarakkal kölcsönhatásba lép, allergiás reakciót válthat ki a bőrben.

Mikor fenyeget a napallergia veszélye?
Szinte mindenütt ki vagyunk téve bizonyos fokú napsugárzásnak. A déli országokban, ahol erősebb az UV sugárzás, nagyobb az esély az allergiás reakcióra is.

Mik a napallergia tünetei?                                                                                      

Apró viszkető kiütések és göbcsék az első napozásokat követően, valószínűleg napallergiára utalnak.

Hogyan védekezhetünk ellene?
A napkiütések áldozatai számára a legfontosabb teendő: bújjanak el a nap elől! Ameddig a hólyagok el nem tűnnek, húzódjanak árnyékba. Allergia elleni gyógyszerek (antihisztaminok) vagy kortizon tartalmú kenőcsök segítenek leküzdeni a tüneteket. Aki meg akarja előzni a napallergiát, az előzetesen megtisztított bőrre kizárólag olajmentes napozószert kenjen és a nyaralás időtartama alatt éjszakára is csak érzékeny bőrre kifejlesztett emulgeátor- és olajmentes arckrémet használjon.

Forrás: aol.de  

F.K.M.