2017. február 19. 15:00 | Krajcsó Judit
kulcsszavak:

MASZKABÁL

Az idei farsang Top 10 jelmeze! Meglepődtél?

A farsangi időszakban egy magyar szülő átlagosan – jelmezzel, kiegészítőkkel és arcfestékkel együtt - 5000 forintot  költ. A hagyományos maskarák mellett a rajzfilmek és a kreativitás is nagy szerepet játszik idén. Talán nem is annyira meglepő, melyek az idei mulatság legnépszerűbb jelmezei. Szerinted?

A magyar családok legkorábban a farsangi bál előtt 4 héttel kezdenek készülődni az ünnepségre, a legsűrűbb időszak viszont a mulatságot megelőző 1-2 hét. Egy magyar szülő átlagosan 5000 forintot fordít – jelmezzel, kiegészítőkkel és arcfestékkel együtt – a farsangi időszakra.

A Jégvarázs jelmeze még mindig menő

A Jégvarázs jelmeze még mindig menő

„A szülők negyede saját kezűleg készíti el a jelmezt, de előfordul, hogy a gyermek időközben meggondolja magát, ilyenkor pedig már csak a készen vásárolt öltözék jelenthet megoldást. Ebben az időszakban kb. 5000 forint az átlagos kosárérték, melybe már a kiegészítők, például a bohócorr vagy varázspálca, és az arcfesték is beletartoznak. A farsangi maskara kiválasztásában legtöbb esetben aktívan részt vesznek a szülők is, ám a fő szempont az, hogy a jelmez tetsszen a gyermeknek (60%), majd az ár (38%), a tartósság (21%) és a márka (3%) befolyásolja a végső döntést.” ” – mondta Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.

Mozi- és rajzfilmek inspirálják a legkelendőbb jelmezeket

Az idei toplistás jelmezeik között az aktuális mozi- és rajzfilmek karakterei uralkodnak.
„A legnagyobb sláger ebben az évben Batman és a Star Wars szereplők – Darth Vader vagy a rohamosztagosok –, de nagy kedvenc a Mancs őrjárat is, a lányok körében pedig harmadik éve töretlen a Jégvarázsból ismert Elza hercegnő népszerűsége” – magyarázza a REGIO JÁTÉK marketingvezetője, aki szerint idén a legkelendőbb jelmezek döntő többsége fiús, és egyértelműen érződik a piacon egy új, a Jégvarázshoz hasonló, erős lányos karakter hiánya.
A felmérés szerint a szülők a kreativitást is segítségül hívják farsangkor: találkozhatunk fába szorult féreggel, fogtündér és lyukas fog testvérpárral, pattogatott kukorica-árussal és dobókockával is a forgatagban.

16809327_416537008688010_315739335_n

Darth Vader mindent visz

Top 10 jelmez a REGIO JÁTÉK statisztikái szerint 2017-ben:
1. Darth Vader maszk
2. Batman maszk
3. Batman
4. Star Wars rohamosztagos maszk
5. Kalóz
6. Hercegnő/tündér
7. Ninja
8. Tűzoltó
9.  Elza (Jégvarázs)
10. Mancs őrjárat

Már gyermekkorban is élnek a nemi sztereotípiák

A játékáruházlánc felmérésében arra is kíváncsi volt, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítanak a szülők a nemi szerepeknek jelmez- és játékválasztás során.
„Azt találtuk, hogy bizonyos esetekben valóban nem felcserélhető a nemek szerepe, de sok berögződéssel találkozunk, például hogy a vasalás a nők feladata – ezen pedig a gyártók sem segítenek, ha csak rózsaszín játékvasalókat készítenek. A válaszadóink kétharmada játékporszívót is kizárólag kislánynak, míg tízből nyolcan barkácskészletet, távirányítós autót vagy robotépítőt fiúnak ajándékoznának . Míg orvosnak, bűvésznek vagy kiskutyának bárki beöltözhet, addig a tudós- vagy ördögjelmez a válaszadók egyharmada szerint, a rendőrruha pedig minden második vélemény alapján inkább a fiúk kiváltsága” – mondta a marketingvezető. (képek: sajtóanyag)