Facebook hozzászólás
259

Zöldszám a daganatos betegekért – kemoterápiáról, sugárkezelésről

A rák diagnosztizálása után gyakori, hogy a beteg és hozzátartozói teljesen kétségbeesnek, hirtelen azt sem tudják, mihez fogjanak. Egy ingyenesen hívható információs vonal megkönnyíti az érintettek helyzetét, legyen szó az első lépésekről, a kemoterápia mellékhatásainak enyhítéséről vagy a lehetséges kezelések megbeszéléséről.

Rákos daganat diagnosztizálása esetén szinte minden esetben a kemoterápia a leghatékonyabb gyógymód – csakhogy a kezelés súlyos mellékhatásokkal járhat, nemcsak fizikailag, de lelkileg is megterheli a beteget. Ezért hozták életre dr. Szántó János professzor közreműködésével azt az ingyenesen hívható telefonszámot, ahol a páciens minden segítséget megkap, hogy tisztában legyen az előtte álló feladatokkal.

Könnyebb, ha tudjuk, mi vár ránk – Kép: sxc

A kemoterápiás szereket a leukémiás sejtek elpusztítása érdekében jelentős mennyiségben, közel mérgező dózisban adagolják. Mivel azonban ezek a szerek nem tesznek különbséget a normálisan szaporodó és a leukémiás sejtek között, gyakran nehezen elviselhető a terápia, és a kellemetlen mellékhatások is gyakoriak.

„Orvosprofesszorként számomra a legnagyobb boldogság a sok egykori rákbeteget látni, azokról hallani, akik ma már csak rossz álomként tekintenek vissza a sok-sok évvel ezelőtt történtekre. Megnyugtató emberi érzés felidézni azokat az eseteket is, amikor ugyan csodát nem tudtam tenni, de sikerült meghosszabbítani, jobbá tenni a súlyos betegek életét. Világszerte jellemző, hogy az érintettek és családtagjaik több szem többet lát alapon, egy úgynevezett második orvosi szakvélemény megismerését is fontosnak tarják. Szükségesnek érzik a lehetséges kezelési variációknak nyugodt körülmények között történő részletes átbeszélését. Ilyenkor a második szakvéleményt megfogalmazó orvos átnézi az összes korábbi vizsgálati dokumentumot, és ha szükségesnek látja, konzultál az eredeti diagnózist és terápiás tervet elkészítő orvosokkal. Ezt követően személyes találkozó keretében összegzi véleményét, tanácsait. A mai komplex onkológiai kezelések mellett a daganat közel sem egyenlő a halállal. A negyvenéves onkológiai gyakorlat, a huszonegy éves vezetői múlt azt mondatja velem, hogy a beteg kellő szervezettség esetében nincs egyedül, helyzete reménykeltő! ” – mondta dr. Szántó János professzor.

Táplálkozási javaslatok daganatos betegeknek
A daganatok megelőzésében a táplálkozásnak is fontos szerep jut. Vajon milyen ételek fogyasztása, vagy éppen elkerülése ajánlott akkor is, ha már kialakult a betegség? Szakértői segítséget adunk!

A kemoterápiás kezelés károsítja a gyorsan osztódó, de jóindulatú sejteket is, mint amilyen a csontvelő, az emésztőszervek vagy a szőrtüszők sejtállománya. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a legáltalánosabban csontvelő-szupresszió, az emésztőrendszer nyálkahártya-gyulladása (mukozitisz), étvágytalanság és hajhullás lép fel. Van, amikor egyedül a kemoterápiás kezeléssel gyógyulás érhető el, főként a vérképző szervek rosszindulatú daganatai, leukémiák, limfómák esetében. Gyakran viszont a sebészi és a sugárterápiás eredmények javítása érdekében, annak kiegészítéseként alkalmazzák. Sokszor viszont már eleve szerényebb célok elérése érdekében folyamodnak kemoterápiás kezeléshez, így a daganat növekedésének lassítása, a szervezetben való szétterjedésének megakadályozása vagy a már szétszóródott daganatsejtek remélhető elpusztítása érdekében.

A sugárkezelés mellékhatásai a besugárzott területen jelentkeznek. Okozhat bőrpírt, duzzanatot, bélnyálkahártya-érintettség esetén hasmenést, a garat és gége besugárzása esetén rekedtséget. A gyulladt nyálkahártya idővel fájdalmassá válhat, de a sugárkezelés befejezését – vagy átmeneti megszakítását – követően ezek a tünetek enyhülnek. A nyálmirigyeket ért sugárzás szájszárazsághoz vezet, ami akár a fogak romlását is kiválthatja. A duzzanat a gégében a légutak beszűkülését, extrém esetben elzáródását és fulladást is okozhat. A besugárzott bőrfelületről a szőr és a haj kihullik. A nyálmirigyeket ért sugárzás okozta szájszárazság tartós lehet, ez a fogak romlásához vezet. Évtizedek múlva sajnos második daganat kialakulása is lehetséges.

Az antihisztamin a rák ellen is véd?
Az allergia kezelésében használt készítmények nem csak az allergiás tünetek csillapítására lehetnek alkalmasak. Egy vizsgálat szerint az antihisztaminok a daganatos sejtek növekedését is képesek lehetnek megállítani.

„A kemoterápiás szerek mellékhatásairól sokat tudnak a betegek és laikusok egyaránt. Ugyanakkor a személyre szabott orvoslás lehetővé tette a célzott, illetve biológiai terápiák alkalmazását, amelyek teljesen új mellékhatásokat okoznak. A bőr-, nyálkahártya- és körömtünetek jellemzőek ezekre a kezelésekre. Kialakulásuk folyamatának ismerete az orvosok és betegek számára egyaránt fontos, és a mellékhatás prevenciója vagy a tünetek kialakulásakor azok enyhítése kiemelt feladat, mivel a betegek számára a megfelelő életminőség megszerzése ugyanolyan fontosságú, mint a megfelelő tumorválasz elérése” – hangsúlyozta dr. Dank Magdolna, a 2013-as Év onkológusa, a Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika osztályvezető főorvosa, egyetemi docens.

Az ingyenesen hívható zöldszám: 06 (80) 296-800. További részletek itt!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!