Facebook hozzászólás
255

Zöld hurok New York körül! Komposztáló szigetek építését tervezik

New York mesterséges komposztáló szigetekkel, „zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodását. Tíz mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló rendszert: belül hulladékfeldolgozó rendszer működne, a tetőn pedig parkok, kertek létesülnének.

New York évente mintegy 14 millió tonna szemetet termel, amelynek szállítása, kezelése és feldolgozása több mint 300 millió dollárba kerül a városnak. A probléma megoldására a President Architecture tervezőiroda kifejlesztette az úgynevezett Green Loop – „zöld hurok” – rendszert, amely tíz egymáshoz kapcsolódó mesterséges szigeten kialakított komposztáló egységként működne – adta hírül az Impress Magazin.

A szemétszállító teherautók a legközelebbi komposztálószigethez hajthatnak  – Képek: Impress Magazin

A tervezők szerint a Green Loop a lakosság által termelt szerves hulladék 30%-át tudná feldolgozni. Így ahelyett, hogy a város szemetét teherautók szállítanák el a távoli hulladéklerakó helyekre – ami nagyban növeli a forgalmat, a zajszennyezést és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását –, a Green Loop-szigetek hálózata helyben oldaná meg a hulladékfeldolgozást. A szemétszállító teherautók egyszerűen a legközelebbi komposztálószigethez hajthatnak majd, ahol kiüríthetik a megtelt konténereket. Ezáltal drasztikusan csökkenne a szemétszállítással járó környezetszennyezés, és a város környezeti számlája is.

Belül üzem, fölül park

New York öt kerületében, összesen tíz egymáshoz kapcsolódó sziget alkotná a „zöld hurok” rendszert. A vízparti komposztálószigetek állomásai környezetbarát technológiával dolgoznák fel a hulladékot.

A felépített mesterséges szigetek kettős célt szolgálnak. Az acélváz szerkezet belsejében komposztálóegységek működnének, a tetejükön viszont parkokat és közösségi kerteket alakítanának ki. A megvalósítást 2020-ra tervezik, ha a városvezetés elfogadja a terveket. (Forrás/ szerző: www.impressmagazin.hu)

Kert a folyó felett – új híd épül Londonban!
London Európa egyik legzöldebb városa. Gazdag és változatos kertészeti örökségéhez szeretne hozzájárulni az új „zöld” híd is, a Garden Bridge.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!