Facebook hozzászólás
210

Vitrinben őrzik a csúcspáleszt

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája. Jó szórakozást!

Kép: sajtóanyag

Több mint négyszázféle párlattal, a pálinkák mellett kolbászokkal és egyéb kézműves húskészítményekkel, három nap alatt rengeteg koncerttel, vezetett pálinkatúrákkal, pálinkaházasítási programmal, pálinkás édességekkel, gin-különlegességekkel, szakmai beszélgetésekkel, és TukTuk járatokkal várja a kulináris élményekre vágyó közönséget október első hétvégéjén a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál.

A két legfontosabb hagyományos magyar vidéki életmódot szimbólizáló termékről  elnevezett rendezvényen a kiváló minőségű pálinkák bemutatátása és a koncertek mellett ezúttal jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a szakmai programok és a pálinka-gasztronómia.

Kép: sajtóanyag

Így azok számára is remek időtöltésnek ígérkezik a háromnapos fesztivál, akik  a kóstoláson túlmutatóan is érdeklődnek a pálinkafogyasztás kultúrája és a kulisszák mögött zajló varázslat iránt. Idén huszonegy pálinkaház képviseli a pálinkafőzés mesterségének legjobbjait, a kiállítók között megtaláhatók a legkülönlegesebb szuperprémium pálinkákat és párlatokat előállító manufakturák is. A fesztiválon hagyományosan egy-egy vendégpárlat is „terítékre kerül”, amelyet közelebbről is megismerhetnek az érdeklődők: ezúttal a gin kölünlegességek kerülnek középpontba.

„A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke, és ahogy más kulturális értékeket, illik ismerni. Amellett, hogy idén nagy hangsúlyt fektettünk rá, hogy minél színesebb és színvonalasabb zenei produkciókat és eladőadókat hívjunk meg fellépőnek,  a programokat úgy állítottuk össze, hogy  a szórakozás mellett korsztálytól és a pálinkához kapcsolódó ismeretek mélységétől függetlenül mindenkinek lehetősége legyen elmélyedni a pálinkafogyasztás és készítés világában” – mondta el Maros Róbert,  főszervező.

Blendelés
A nemzetközi whisky, vagy cognac márkák gyártói által alkalmazott gyakorlat: a különböző kiemelkedő értékekkel rendelkező párlatok értékei összeadódnak. Célja az állandó, egységes minőséget nyújtani.

Azok, akik szisztematikusan szeretnének megismerkedni az egyes tájegységek különböző párlataival, idén 10-15 fős vezetett pálinkatúrákat indítanak a szervezők. A „Csajos” túrát a lágy, különleges párlatok szerelmeseinek találták ki, az „Üt meg hat” pedig inkább pasis, erőteljesebb italokat felvonultató kirándulás a pálinkák világában.

Kép: sajtóanyag

Akik többre vágynak, mint a puszta kóstolás nyújtotta örömök, azok külön kurzuson készíthetik el saját pálinka-házasításukat. A programra jelentkezők négyféle szilvapálinkából készíthetnek egyedi, házasított pálinkát, amelynek maguk állíthatják be az illatát, ízét és alkoholfokát. Az újdonsült – úgynevezett – blendmesterek 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihetik haza az egyedi párlatot. (A program előzetes regisztrációhoz kötött. További információ: facebook.com/palinkafesztival).

A fesztivál kapui pénteken 14:00 órakor nyílnak meg, így  aki a kellemes őszi napsütést szeretné élvezi a Budai Vár teraszain, annak már kora délután érdemes kilátogatnia a rendezvényre, majd az este jellemzően inkább a baráti társaságok számára kínál remek programlehetőséget a koncerttekkel, és a megszokott Hunyadi udvarra jellemző hangulattal.

Itt pedig elolvashatod egyik jó kis kolbászos receptünket! A pálinkázáshoz és a koncertekhez jó szórakozást, a recepthez jó étvágyat!

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!