Facebook hozzászólás
170

Veszélyes üzenet

A KRESZ tiltja, de sokan nem veszik komolyan a vezetés közbeni mobiltelefonálásra vonatkozó szabályt. Konkrét statisztikát nem találtunk arról, hány balesetet okoz az ebből adódó figyelmetlenség, de halálesetről már számolt be a sajtó, aminek oka egy sms volt.

Az Ipsos nemzetközi kutatása szerint minden ötödik autóvezető (22%) beismeri, hogy üzenetet küld vezetés közben (akár akkor is, ha éppen megáll az autójával elsőbbségadás táblánál vagy piros lámpánál) a mobil kommunikációs eszközein.

Világszerte tízből két sofőr elismeri, hogy vezetés közben sms-ezik, e-mailt küld vagy a közösségi oldalakon szörföl.  A 35 évnél fiatalabbak esetén ez az arány még magasabb: 31%. A magyar autóvezetők ennél óvatosabbak: átlagosan 9%-uk követi el ezt a szabálytalanságot, és a 35 év alattiak is elővigyázatosabbak: csak 17%-uk mobilozik vezetés közben.

Tesszük ezt anak ellenére, hogy elrettentő példa akad bőven. Idén áprilisban egy 22 éves amerikai félrfi szenvedett halálos balesetet, mert vezetés közben üzenetet írt mobilján. Szülei, hogy felhívják a figyelmet a felelőtlen magatartásra és elvegyék a kedvét a fiataloknak attól, hogy ilyen módon sodorják veszélybe életüket, közzétették az sms-t. Alexander Heit családja lefényképezte  a félbehagyott mondatot: „Sounds good my man, seeya soon, ill tw …” (Jól hangzik, hamarosan találkozunk, én…-).

Sokan gondolják, hogy velük ez nem történhet meg, mert képesek figyelni egyszerre több dologra. ezt cáfolja az a néhány évvel ezelőtti vzsgálat, ahol szemkamerával figyelték a sofőröket, amely rögzítte mikor hová pillantanak. Meg lehetett tudni milyen útburkolati jelek hatásosak, milyen gyakran használják a tükröt és az is kiderült a vizsgálatból, hogy telefonálás közben csak előre néznek, csőlátásúvá válik minden, egyébként gondos és figyelmes, sofőr. Nem nehét belátni, hogy az üzenet írás ennél egy fokkal rosszabb.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!