Facebook hozzászólás
363

Vesszük a hitelt, mint a cukrot

2018-ban, a válság utáni jubileumi évben, erőteljes és aktív évet zárt a lakáspiac. A válság utáni viszszarendeződés tovább folytatódott, a becsült tranzakciószámban nagyságrendileg a tavalyi értékkel megegyező szintet ért el a piac, így új korszakot nyitva a következő évekre. Újra divatba jött a hitel. 

Daruerdő, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A decemberi tranzakciós számokat vizsgálva a szokásosnál erősebb hónappal ért véget az év, így 2018- ban az egyik ismert ingatlanszolgáltató becslése szerint 152 803 adásvétel történt Magyarországon. Az árak növekedése sem állt meg év végéhez közeledve.

A fővárosi panelek négyzetmétere félmillió forint környékén mozog, míg a tégla lakások esetében az átlag már meghaladta az 500 ezres értéket, sőt Budán és a belvárosban már a 700 ezer forintot is. A legtöbb újépítésű ingatlant a XIII. kerületben kínálják, ám a legmagasabb árak az V. kerületet és a budai kerületek egy részét jellemzik. Az újépítésű lakások négyzetméterára 728 ezer forint volt átlagosan Budapesten.

A növekvő árakhoz stabil hitelpiaci mutatók párosulnak. A hitelfedezeti mutatók nem változtak Budapesten és vidéken sem, ami alapján továbbra is van tér a bővülésre a terheltségi arányban. Az év utolsó három hónapjában is a 20 éves időtávra felvett jelzáloghitelek voltak a legnépszerűbbek, amelyhez a hitelfelvevők nagy többsége hosszú, kiszámítható minimum 5 éves, de inkább 10 vagy végig fix kamatozású konstrukciót választ. Az utolsó negyedévben nőtt az átlagos hitelnagyság, a fővárosban jelenleg 15 millió, nyugaton 10,3 millió, míg keleten nem egészen 10 millió forint az átlag.

Ömlik a pénz a Balatonra
Két évtized Csipkerózsika-álom után, a pénzügyi válság lecsengését követően mára a Balaton minden szegletében magához tért az ingatlanpiac. A turizmus is élénkül, és egyre színvonalasabb vendéglátóhelyek, szállodák várják a kikapcsolódni vágyókat. Az új ingatlanfejlesztések igyekeznek kitolni az egyébként rövid nyári szezont – fedett medencékkel, wellness-központokkal egész évben jól kihasználhatóak az ingatlanok.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!