Facebook hozzászólás
268

Védd magad a zsebesektől

A karácsony előtti utolsó héten csúcsra járnak az adventi vásárok, a bevásárlóközpontok, a hipermarketek és a piacok. Ebben az időszakban minden évben megemelkedik a zsebtolvajlások száma, hiszen mi magunk is figyelmetlenebbek vagyunk a szokásosnál. Kovács Ildikó önvédelmi instruktor szerint a fáradtságunk és a szétszórtságunk tehet minket áldozattá.

– Statisztikai adatok bizonyítják, hogy advent utolsó hetében jelentős mértékben megnő a lopások száma vásárlások közben vagy a tömegközlekedési eszközökön – figyelmeztet Kovács Ildikó önvédelmi instruktor, aki szerint a zsebtolvajok olyan gyorsan és észrevétlenül dolgoznak, hogy gyakran csak órákkal később vesszük észre, hogy kiloptak valamit a táskánkból. – A zsebesek ellen csak úgy védekezhetünk, ha kellőképpen figyelmesek vagyunk – teszi hozzá.

Karácsonyi tolvaj, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A szakértő szerint megfelelő körültekintéssel már az első jeleknél megelőzhetjük a zsebtolvajlást.

– Ha valaki a tömött buszon, a mozgólépcsőn vagy éppen az adventi vásárok forgatagában szorosan mellénk áll, lökdös, megpróbál minket eltolni, az egy értelműen utalhat arra, hogy a táskánkban vagy a zsebünkben lapuló értékeinkre pályázik – magyarázza. Úgy véli, ilyenkor nagyon jó megoldás lehet, ha nemcsak ellentartunk a lökésnél, bizonyítva ezzel határozottságunkat és stabilitásunkat, hanem hangosan rá is szólunk az illetőre, így felhívjuk a környezetünk figyelmét is a veszélyre.

Kovács Ildikó szerint rendkívül fontos, hogy a táskánk mindig zárva legyen, lehetőség szerint elől hordjuk, vagy szorítsuk a hónunk alá, hiszen így a tolvajok nem férnek hozzá a cipzárhoz. A kismamák gyakran a babakocsira akasztják táskájukat vásárlásközben, így a zsebesek szabad prédaként tekintenek rájuk.

Adj élményt, ne egy vacak dobozt!
Ismét itt a karácsony és ezzel együtt indul az ötletelés és talán a bosszankodás is, hogy mindenkinek megtaláljuk a tökéletes ajándékot. Nem egyszerű évről évre kitalálni, hogy családtagjaink, barátaink minek örülnének a legjobban. Azt is nehéz eldönteni, hogy élményt vagy inkább tárgyat ajándékozzunk? Ebben nyújt segítséget összeállításunk.

Szintén a legvédtelenebbek közé tartoznak a szépkorúak, akik többsége ráadásul jószándékúan tekint mindenkire. A karácsonyi időszakban azonban a szakértő szerint nem árt, ha gyanúval élnek akkor, ha valaki túlságosan is segítőkésznek bizonyul és átvenné tőlük a táskák cipelését. – Könnyen lehet ugyanis, hogy abban a pillanatban, hogy megfogják az ajándékokkal megrakott szatyrot már nem a zebrán akarják átkísérni az idős áldozatukat, hanem sarkon fordulva elrohannak – teszi hozzá Kovács Ildikó.

Az önvédelmi oktató szerint, ha mégis megtörténik a baj, és észleltük, hogy ellopták tőlünk a telefonunkat, vagy pénztárcánkat az összes irattal együtt, azonnal forduljunk a rendőrséghez.

– Tegyünk egyrészről feljelentést, másrészről jelezzük személyi igazolványunk, és a többi iratunk elvesztését. Értesítsük a bankot, zároltassuk hitelkártyánkat, s hasonlóképpen járjunk a mobiltelefonunkkal is – magyarázza. Amennyiben pedig a lakáskulcsunkat is elhagytuk a többi holminkkal együtt, haladéktalanul cseréltessük ki a zárakat, hogy megelőzhessük a további, immáron nagyértékű lopásokat.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!