Facebook hozzászólás
299

Valami tényleg nincs rendben az időjárással

Az idei szeptember globálisan az eddigi legmelegebb volt a feljegyzések kezdete, 1880 óta. Magyarországon is magasabb volt az átlaghőmérséklet, és ehhez még rekordmennyiségű csapadék is társult. És ez nem az egyetlen anomália volt 2014-ben.

Szeptemberben a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,72 Celsius-fokkal volt magasabb a globális középhőmérséklet a 20. századi 15 Celsius-fokos átlagnál. Ugyanez az érték a január–szeptember közötti időszakban 0,68 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi 14,1 Celsius-fokos átlagnál, azaz ugyanolyan meleg volt, mint 1998 és 2010 azonos időszakában – hívta fel a figyelmet a Piac & Profit online az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) közleményére hivatkozva.

A Balatonon is voltak emlékezetes pillanatok – Képek: MTI

Az átlagosnál melegebb földfelszíni középhőmérséklet szinte az egész világra jellemző volt, csupán Oroszország középső és Kanada keleti és északi részének bizonyos körzetei képeztek kivételt. Rekordmeleget mértek Északnyugat-Afrikában, Dél-Amerika délkeleti tengerparti vidékein, Délnyugat-Ausztráliában, a Közel-Kelet egyes térségeiben, Délkelet-Ázsia térségeiben. A Föld 31 országában és mind a hét kontinensén legalább egy mérőállomásról jeleztek rekordmeleget szeptemberben.

Meleg ősz, enyhe tél, sok-sok csapadék?
Az átlagosnál melegebb lehet az ősz és a tél is a Kárpát-medencében, csapadékban sem lesz hiány. Ezt vetíti előre hét nemzetközi intézet hosszú távú időjárási prognózisa.

Ausztráliában például a szeptemberi középhőmérséklet 1,03 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961–1990 közötti időszakban, Nyugat-Ausztráliában pedig 2,75 Celsius-fokkal, ami megdöntötte az 1980-ban mért eddigi rekordot. Nagy-Britanniában a nemzeti rekordok feljegyzésének 1910-es kezdete óta az idei volt a negyedik legmelegebb szeptember, a középhőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981–2010 közötti átlaghőmérsékletnél. Franciaországban 1,6 Celsius-fokkal volt melegebb, de Bretagne-ban és Normandiában 2–4 okkal volt magasabb a hőmérséklet a szeptemberi átlagnál. Dániában 1,9 Celsius-fokkal mértek többet.

Magyarországon – bár rendkívül sok csapadék esett szeptemberben – átlagosan 1–3 fokkal volt melegebb a napi középhőmérséklet a sokéves átlagnál. Csapadékban is rekordgyanús az első őszi hónap: egyes helyeken az átlagos mennyiséget 400 százalékkal haladta meg a lehulló csapadékmennyiség.

Az elmúlt 12 hónap hőmérsékleti anomáliáit tekintve a múlt év októberében kezdődött meleg periódust az 1971–2000-es normál időszak átlagánál hűvösebb május törte meg. A nagyon enyhe téli hónapok, különösen a január és a február, majd a március is kiugróan magas anomáliákat eredményezett.

Nem csak a május volt az átlagnál hűvösebb, augusztusban is átlag alatti volt a hőmérséklet

Az 1901-től rögzített mérések szerint a január a 7., a február a 9., a március pedig rekorder volt országos átlagban. A kissé hűvös májust az átlagosnál melegebb június és július, majd kevéssel átlag alatti hőmérsékletű augusztus követte. Ez az év, augusztussal bezárólag, 1,7 Celsius-fokkal a sokéves átlag fölött alakul, eddig a 3. legmelegebb a 114 év sorában.

Az elmúlt 12 hónapban a múlt év decemberének szárazságát kell kiemelni elsőként: 1901 óta csak egyszer volt szárazabb a december, a szokásos érték mindössze 8%-a hullott csak. A februári többlet szokatlan, hisz térségünkben általában ez a hónap a legszárazabb. A hosszú sorban az idei február a 22. legcsapadékosabb helyet foglalja el, ez azt jelenti, hogy benne van a felső legnedvesebb 20%-ban. Márciusban is kevesebb hullott a vártnál, a 15. legszárazabb volt a sorban. Térségünkben a június szokta hozni a legtöbb csapadékot, de nem így volt az idén. Megfordult tehát a szélső hónapok viselkedése, ugyanis a 11. legszárazabb júniust regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A júliusi anomália a legkiugróbb: az 5. legesősebb volt az idei. Az igen csapadékos időjárás folytatódott augusztusban is, amely így a 13. helyre került a 114 év adatait felölelő hosszú sorban.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!