Facebook hozzászólás
378

Vacsorázzon á la Rákosi!

Rejtői módon, egy ciprusi szállodában, egy műbőr táskából került elő Rákosi Mátyás mintegy háromszáz irata. Ungváry Krisztián és Meruk József ezeket az igazolványokat, dokumentumokat olvasta át, elemezte ki. Rendkívül izgalmas, szinte krimibe illő kötet, aminek minden sorára oda kell figyelni! Mindenkinek ajánlom, akit egy kicsit is érdekel a nem túl távoli múlt sztálinista diktátorának valódi élete, jelleme.    

 

Rákosi Mátyás könyvborító, Kép: Jaffa
Könyvborító, Kép: Jaffa

Nemrégiben jelent meg Ungváry Krisztián és Meruk József könyve, a Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai – Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben, amely Rákosi Mátyás életének kevésbé ismert, de talán annál nagyobb érdeklődésre számot tartó aspektusaival foglalkozik. November 14-én, szerda 19 órától a Kispipában Pikó András beszélget a két szerzővel a korszakról, Rákosiról, és a mű elképesztően izgalmas keletkezéstörténetéről. Az esten a hallgatóság megkóstolhatja a Rákosi Mátyásnak orvosai által előírt 1956-os őszi diétás étrendből a 14. napra eső menüt, kicsit átgondolva.

A 20. század egyik legfontosabb magyar történelmi személyisége Rákosi Mátyás, akinek neve egy egész történelmi korszakot fémjelez, amit végül az 1956-os forradalom söpört el.

2016-ban, egy véletlennek köszönhetően Ungváry Krisztián hozzájutott Rákosi irathagyatékának több mint háromszáz darabos kollekciójához. Ennek eredetéről csak annyit lehet tudni, hogy egy műbőr táskába csomagolva került elő Ciprus szigetén egy szállodai szobából. Ez az izgalmas és olvasmányos könyv erre a különleges iratanyagra támaszkodik, és egyedülálló bepillantást enged egy olyan ember mentalitásába és döntéseibe, akitől egy egész ország sorsa függött. A könyvből jobban megérthetjük továbbá azt a kommunista szubkultúrát is, ami számára magától értetődő közeg volt szinte egész felnőtt élete során, és ami oly sok időn át nyomta rá a bélyegét Magyarország történelmére.

A két könyv szerzőjével, Meruk József igazságügyi szakértővel – aki a szovjet-orosz valóságot egy napilap állandó tudósítójaként az 1970-es években ismerte meg – és Ungváry Krisztián történésszel Pikó András újságíró beszélget.

Hogy az est igazán stílusos legyen, a nemrégiben újra megnyílt Kispipa (Bp., Akácfa.38.) séfje elkészíti a Rákosi Mátyásnak a Kútvölgyi – a közbeszéd szerint az akkori elit pártkórház – orvosai által előírt 1956-os őszi diétás étrendből a 14. napra eső menüt, kicsit átgondolva, kispipásra hangolva. A háromfogásos menü petrezselyem-olajjal bolondított zöldséglevesből, gombás borjúragúból vajon futtatott zöldbabbal és fehérboros téligyümölcsökből (birs, körte, szilva) áll.

Miért jöttél haza?
Ahogy a kinti öregek mondják, az első öt év eltűnik az ember életéből. Az elején belevágja magát az életbe, dolgozik, megy előre. Aztán eljön az az időszak, amire vágyik, a kényelmes élet. És ekkor szép lassan elindulnak a régi emlékek: jó lenne látni a Balatont, enni egy jó májashurkát… Végül elkezd szétesni minden. Nem boldogít többé az anyagi biztonság. Surányi P. Balázs a diplomájával és két bőrönddel indult útnak Kanadába, ahonnan hátrahagyva sikeres életét 11 év után hazatért. Az elsőkönyves szerző olvasmányos, olykor torokszorító, de mindvégig roppant szórakoztató könyve a napokban jelent meg a PapírPunk kiadó gondozásában, Gyüdi Sándor szellemes rajzaival illusztrálva.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!