Facebook hozzászólás
561

Utazás a szempillám mögött

Csukás István 40 éve írt, a fővárosban még sohasem játszott regényének új színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely. Az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejáték budapesti ősbemutatója május 10-én lesz a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban. A művészeti koncepciójáért 2017-ben Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett Zichy Szín-Műhely ezúttal a magyar gyermekirodalom népszerűsítését tűzte ki célul. A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb hatású nyelvteremtője, generációk legnagyobb mesélője, Csukás István sok műfajú életművének egy kevésbé ismert zenés mesejátékát az író szakmai támogatásával állítják színpadra, hogy az ifjúság megismerje Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány halhatatlan mesefiguráit teremtő hihetetlenül termékeny szerző csodálatos világát.

A Zichy Szín-Műhely osztja a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író hitvallását a mesékről.

Csukás István, Kép: wikimedia
Csukás István, Kép: wikimedia

– A gyerekközönség hálásabb és érzékenyebb, mint a felnőtt, bár sokkal nagyobbat lehet bukni is, hiszen a gyerek kiköpi azt, amit nem szeret. A gyerekeknek ugyanúgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban. A gyerekeknek az irodalom szinte szó szerint épül be a fejükbe, a lelkükbe, az életükbe. A meseírói egy különleges szemszög, mert a gyerek egy méter körüli ember, és ebből a szemszögből látja a világot, és ez a perspektíva izgalmasabb, mint a felnőtteké – mondta Csukás István. Az író szerint akár az alaptörvényben is rögzíthetnénk, hogy a gyerekeknek joguk van a hozzájuk és a róluk szóló mesékhez. Karaktereit, mesefiguráit Csukás István a valós életből merítette, Bagaméri például, a híres fagylaltos valóban létezett, Kisújszálláson dolgozott, ahol az író született.

Dolmány Attila rendező elmondta, hogy az álomdramaturgiára épülő különleges mesejáték minden generáció gyermeki énjéhez szól. Csukás olyan karaktereket formált, melyek mindenhol a tisztesség, a becsület, az emberség, a szeretet mérvadó figurái.

– Ezért is választottam ezt a réginek tűnő, de a mai napig aktuális mesét újra, modernebb kivitelezésben, de régi értékek megtartásával. Szeretném megmutatni a MESE örök, halhatatlan erejét! Célom nem több, mint a mai technológia, audiovizualitás mellett a mese, az igazság, az igazságérzet, és a valós célkeresés útjára terelni akár a saját gyermekeinket is. Olyan útra, ahol hihetjük, hogy van miért, van holnap, van tegnap, és persze: van szülő, aki az életutunkban mindörökké támogat – fogalmazott Dolmány Attila.Csukás István: Utazás a szempillám mögött, a Zichy Szín-Műhely bemutatójának plakátja

A mesejáték egy magányos kisfiúról, Lackóról szól, aki elgurult üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Az üveggolyó álmában is gurul, és Lackó a keresése közben sok mindennel találkozik. Álmában különös lények szólítják meg, szobája tárgyai szokatlan alakot öltenek, nyílnak, dőlnek, felemelkednek, átlátszanak. Álomutazása során találkozik a szófacsaró Seregélyekkel, az izgő-mozgó-éneklő Nyulakkal, a Scherlock Holmes-t idéző kiérdemesült Sánta Kutyával, a Hangutánzó Bagollyal, a csupaideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal, mely figurák a természeti világot ötvözik mulatságos és költői módon az emberi természet esendő, ám mégis szerethető tulajdonságaival.

Vidd el anyádat – színházba!
Gondoskodni jó. Mindig jó. Anyaként a gyerekről gondoskodni természetes, néha nem könnyű, de nagyszerű dolog, ha – immár felnőve – mi is tudunk gondoskodni édesanyánkról. Anyák napja közeledtével most egy különleges ötlettel rukkolt elő az egyik legismertebb egészséges üdítőket gyártó cég.

Hősünket egy hűséges segítő, a Hangya kíséri, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása katartikus szituációkba helyezi Lackót. Végül a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez, akik ugyan csak az álomban elérhetők, de létezésük a valóságot teszik elviselhetőbbé, teljesebb emberré formálva a kisfiút.

A főbb szerepeket kettős szereposztásban Bacsa Ildikó és Gosztola Adél, valamint Tarján Péter, Maday Gábor, Koltai Vivien, Makofka Blanka és Bartus Marcell játssza, a főszereplő „kisfiút” pedig Rubóczi Márkó alakítja. A jelmeztervező Papp Janó, a zeneszerző pedig Szitha Miklós a Talamba ütőegyüttes vezetője.

Az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejáték budapesti ősbemutatója május 10-én, délelőtt 11 órakor lesz a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!