Facebook hozzászólás
367

Uralkodói gólya repked Stockholm felett

Hivatalos a bejelentés: a svéd trónörökösnő ismét babát vár! A gyermekáldás hírét maga Viktória koronahercegnő és férje Daniel herceg együtt osztotta meg az újságírókkal és az alattvalókkal. Épp szeptember 28-án lesz 28 éve, hogy a királyi kastély templomában megkeresztelték a trónörökösnőt Victoria Ingrid Alice Désirée néven.  

Estella kétévesen a szüleivel, Kép: Wikimedia

Viktóriának és Danielnek már van egy kislánya. Estelle 2012-ben látta meg a napvilágot, és éppen most ment óvodába. A svéd sajtó információi szerint már nagyon várja, hogy kistestvére legyen.

Viktória 1977. július 14.én Stockholmban született. A svéd trónörökös XVI. Károly Gusztávés Szilvia királyné legidősebb gyermeke,  Västergötland hercegnője. E címet férje, Dániel herceg is felvette a házasságkötésükkor 2010. június 19-én. Svédország leendő uralkodójaként ő lett az első svéd királynő, aki gyermeket hozott a világra, hiszen elődei, Krisztina svéd királynő és Ulrika Eleonóra svéd királynő gyermektelenek voltak, és bár Dániai Margit norvég és svéd királyné, Svédország uralkodója volt ugyan, és egy fiút is szült, de Svédország királynője nem lett belőle, csak Svédország ifjabb királynéja és úrnője címeket viselte hivatalosan.

Viktória hercegnő az 1980. január 1-jével életbe lépett trónörökösödési rend alapján a svéd trón örököse. Eddig az időpontig Svédországban csak férfiágon lehetett a koronát örökölni.

 

Kép: Wikipedia

2009. február 24-én jelentették be hivatalosan, hogy Viktória hétéves kapcsolat után férjhez megy Daniel Westling személyi edzőhöz és fitneszterem-tulajdonoshoz. Viktória férje megkapta a svéd királyi hercegi címet, és Dániel herceg lett belőle, valamint a felesége révén felvette a Västergötland hercege címet. A hercegnő és egy közember házassága Svédországban felerősítette a köztársaságpárti érzelmeket, és már a svédek kevesebb, mint fele támogatja csak a monarchiát. (Wikipedia/P&P)

Gratulálunk! Nem mellesleg Viktória rokonságban áll a brit uralkodói házzal, egészen pontosan ő a 192. a sorban. Esélye erre egyenlő a semmivel. Mellesleg II. Erzsébet épp szeptember 9-én döntötte meg az uralkodói rekordot: nála hosszabb ideig még senki nem ült Anglia trónján!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!