Facebook hozzászólás
443

Újra itt a klasszikus Arató-Parlament

Szelvényes forgalmi bélyegen örökíti meg a Magyar Posta a bélyeggyűjtők köreiben klasszikusnak számító Arató–Parlament című bélyegsorozat kibocsátásának 100. évfordulóját. Az Üzenet bélyegem IV. – Belföld35 forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen az Arató–Parlament bélyegsorozat 4 és 15 filléres Arató, valamint 10 koronás Parlament címletei alkotta montázs látható. Az újdonságot Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta. 

Arató-Parlament bélyeg
Arató-Parlament bélyeg

1916. október 1-jén lépett hatályba az új postai díjszabás. Ugyanekkor bocsátották ki a Fehérszámú Arató bélyegeket, majd november elsejétől a filléres névértékű Arató és koronás névértékű Parlament bélyegeket.

Arató-Parlament, alkalmi boríték bélyeggel
Arató-Parlament, alkalmi boríték bélyeggel

Az Arató–Parlament bélyegsor grafikáját tekintve is újat hozott a megelőző, 17 éven keresztül használt Turulos sorozatokhoz képest. A 2-40 filléres címletek az 1909-es bélyegterv pályázaton nyertes Tull Ödön arató párt ábrázoló grafikájával, az 50 filléres – 10 koronás értékfokozatok pedig a pályázaton harmadik díjat nyert Brandmayer Vilmos Országházat ábrázoló rajzával jelentek meg. Az előbb fehér számmal kibocsátott 10 és 15 fillérest később a többihez hasonlóan a bélyeg színével megegyező értékszámmal nyomták.

A centenáriumi bélyegszelvényen a 15 filléres Fehérszámú Arató (elsőként jelent meg, 1916. október 1.) a 10 koronás Parlament (záróérték, 1917. november) és a 4 filléres Arató (utoljára jelent meg, 1918. augusztus 26.) címletek láthatók. Az alkalmi boríték Tull Ödön Arató c. bélyegvázlata alapján készült. (Forrás: Bélyegmúzeum)

Nahát! Bélyeget kapott a szent fa!
Alkalmi bélyegen örökítette meg a szilt a Magyar Posta. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajunk, a hajdanán szent faként is tisztelt mezei szilt, latin néven Ulmus minort az Országos Erdészeti Egyesület szavazásán választották a 2016-os év fafajának. Az újdonságot Elekes Attila grafikusművész tervei alapján 350.000 példányban a Pénzjegynyomda gyártotta.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!