Facebook hozzászólás
275

Új szoborpark a Zsolnay Negyedben

Hat alkotásból álló szoborparkot avattak nemrég Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. A műveket a PTE Művészeti Kar Szobrászat Tanszék hallgatói készítették, ami idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. 

Szoborpark a Zsolnay Negyedben, Kép: sajtóanyag
Szoborpark a Zsolnay Negyedben, Kép: sajtóanyag

A szobrok kiválasztásánál ügyeltek arra, hogy mindegyik önálló alkotásként is megállja a helyét, de együtt bemutatva szoborparkként tudjanak megjelenni. Az alkotások között szerepelnek graduális képzésben részt vevő hallgatók munkái, diplomamunkák és a doktori iskola gyűjteményének néhány darabja is. A művek időben nagy periódust reprezentálnak, a legrégebbi alkotás húsz éve készült, a legújabb tavaly; ugyanakkor mégis fellelhető köztük egy összekötő kapocs: a közös szellemi műhely.

A projekt ötletgazdája, Lengyel Péter oktatási dékánhelyettes véleménye szerint kihívást jelentett, hogy két világ találkozásáról van szó: a Zsolnay Kulturális Negyed vizuális megjelenését a Zsolnay-örökség teremti meg, ugyanakkor a Művészeti Karnak is megvannak a maga jellemzői. Úgy kellett létrehozni ezt a szoborparkot, hogy a kettő kiegészítse egymást, a két vizuális kultúra végeredményként egymást segítve hozzá tudjon adni az egész élményéhez.

Vincze Balázs, a Negyedet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője arról szólt, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy minél több bemutatkozási lehetőséget kaphassanak a hallgatók.

A kiállított szobrok alkotói: Éles Lóránt, Lengyel Péter, Mráv Balázs, Parlagh István, Tóth Csaba, Váraljai László.

A Zsurzs
Könyvet írt a Kossuth-díjas, televíziós rendezőről az egykori MTV Balázs Béla-díjas rendezője, Babiczky László, és Zsurzs Katalin színésznő, Zsurzs Éva lánya. A kötet nemcsak a nagyszerű, iskolát teremtő egyéniségről szól, hanem a hazai televíziózás kezdetének és aranykorának is emléket állít. Arról az időszakról beszélünk, amikor hétről hétre alig vártuk, hogy elkezdődjön az Abigél, a Fekete város, és mai is “eldobunk mindent”, hogy megnézzük az Otelló Gyulaházánt – mindegyiket remek szereposztással!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!