Facebook hozzászólás
973

Új életre kel az Adria-palota

Jelentős részét megvásárolta, és egy komplex felújítással új életre kelti a Szabadság téri, részben műemléki védettség alatt álló, neobarokk stílusjegyeket viselő Adria-palotát a BDPST Group. Az 1900 és 1902 között az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság megbízásából épített ingatlannak az elmúlt száz évben hányatott sorsa volt.

A modern kor követelményeinek megfelelően újul meg a palota, és üzlethelyiségeket, illetve lakásokat, irodákat hoznak létre benne.

Adria-palota, Kép: BDPST Group
Adria-palota, Kép: BDPST Group

A volt tőzsdepalota (a Magyar Televízió egykori székházának) szomszédságában található négyemeletes, historizáló épület 1900 és 1902 között épült az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási részvénytársaság megrendelésére, Meinig Artúr tervei alapján. A Szászországból Pestre költözött szakember, neobarokk stílusával, az arisztokrácia kedvelt építésze lett, számos pesti és vidéki magyar kastélyt tervezett Magyarországon ezekben az években.

Adria-palota, belső tér, Kép: BDPST Group
Adria-palota, belső tér, Kép: BDPST Group

Az egykori magyar tengerészet több mint egy évszázados történelmi épülete az első világháborúig volt a tengerhajózási vállalat székháza.

Fehérvárcsurgó, ahol Európa és Magyarország találkozik
Harmadszor rendezték meg Fehérvárcsurgón a Károlyi Gasztro Akadémiát a Károlyi-Kastély Hotel & Restaurant szervezésében. Ahhoz azonban, hogy megértsük a program minden részletét, először ismerkedjünk meg a helyszínnel, a kastéllyal, ami történelmünk csodálatos része, és bárki megnézheti, felkeresheti a parkot, megkóstolhatja a hazai és a francia konyha különlegességeit.

Funkciója ezután megváltozott, banki irodákat és banki alkalmazottak lakásait alakították ki benne. A II. világháború után egyre rosszabbra fordult az Adria-palota sorsa, hiszen, műemléki értékeit figyelmen kívül hagyva, válaszfalakkal osztották meg a reprezentatív tereket, illetve feldarabolták a nagyobb lakásokat is. Később is jelentős átalakítások történtek az épületben, aminek további műemléki belsőépítészeti elemek – például a korábbi liftek kovácsoltvas szerkezete – látták a kárát. Az épület állapota a rendszerváltás óta is folyamatosan romlott.

A lerobbant állapotú, de még így is impozáns Adria-palota kedvelt helyszíne a Magyarországon forgatott hollywoodi filmeknek. Többek között a Kém, a Die Hard 5, a Maigret felügyelő, illetve a Vörös Veréb című filmek egyes jeleneteit is az épület falai között forgatták, aminek köszönhetően a palotában Jennifer Lawrence, Keira Knightley, Charlize Theron és Jude Law is megfordult már.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!