Facebook hozzászólás
346

Új állatfaj a sarkvidéken?

Pizzly vagy grolar? Jégrizli? Esetleg grizzly-jegesmedve? A kutatók számos becenévvel illették a manapság egyre több helyen felbukkanó furcsa hibridet, aminek még nincs hivatalos neve – adta hírül nemrég az Origó.

"Pizzly", Forrás: Picasa/Origo
„Pizzly”, Forrás: Picasa/Origo

Észak felé vándorolnak az Alaszkában és Kanadában élő grizzlyk a globális felmelegedés miatt. A változó életkörülmények miatt egyre többször párosodnak az ott élő jegesmedvékkel. Nemrég egy ilyen állatot lőtt le egy vadász a Hudson-öböl partján. Ki is posztolta Facebook-oldalára a zsákmányt. Didji Ishalook először azt hitte, hogy egy kisebb jegesmedve akadt puskavégre, de a szakértők megállapították, hogy egy hibrid állatról van szó.

– Pont úgy néz ki, mint egy jegesmedve, de barna mancsai és hatalmas karmai vannak, mint egy grizzlynek, ráadásul a feje is grizzly formájú – írta a vadász.

Egyre több példány bukkan fel a vadonban, de az állatkertekben már volt rá példa, hogy sikeresen egymásba szeretett egy grizzly és egy jegesmaci. Ahogy a sarki jég területe csökken, a jegesmedvék egyre több időt töltenek a szárazföldön. Az élelem utáni kutatás közben testsúlyuk nagy részét elveszítik, és a vándorlás során lesoványodnak. Egyedszámuk folyamatosan csökken, korábbi zsákmányállataik, mint például a fókák elérhetetlenné válnak számukra.

– A hőmérséklet emelkedése, és az egyre gyakrabban előforduló éhezés együttesen eredményezte a két faj közötti egyre nagyobb átfedést, és a hibridek száma meglátásom szerint a jövőben tovább emelkedik – idézte az Origo a brit Guardiannak Chris Servheent, a Montana Egyetem grizzlymedve-szakértőjét. A tudós hozzátette:

Kaliforniában a riogat a sárga hasú
Egy különlegesen erős méreggel rendelkező kígyó bukkant fel a dél-kaliforniai partoknál – jelentette az Origó. Az úgynevezett sárgahasú tengerikígyó feltehetően az óceán melegedése miatt keresett eredeti lakhelyétől északabbra életteret. A részleteket itt olvashatod!

– A két faj genetikailag nagyon hasonló, ezért lehetnek a grizzlyk és a jegesmedvék hímjei egyaránt vonzóak a nőstényeknek, és ez lehet az oka annak is, amiért egyre több a kereszteződés a természetben. A jegesmedvék a barnamedvékből fejlődtek ki körülbelül 150 ezer évvel ezelőtt, és ma a világ legnagyobb szárazföldi ragadozói. Súlyuk elérheti a 720 kilogrammot. A grizzly medvék általában magányos állatok, de a táplálkozás és fajfenntartás miatt gyakran jönnek össze kisebb csoportokba. A jegesmedvék élete nagyban függ a klímaváltozástól, és ha a jég eltűnik, azt csak néhány példány élheti túl – mondta Servheen. Mint hozzátette: – Hosszú távon egy evolúciós változás tanúi lehetünk, de még generációk százai szükségesek ahhoz, hogy egy valóban új medvefaj jöjjön létre. –



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!