Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. július 15. 18:30 | László Márta

THE JOSHUA TREE

U2: Berlin, 2017! Ezt láttuk, hallottuk!

Fergeteges koncertet adott a U2 a berlini Olimpiai Stadionban! Több mint 70 ezer rajongó énekelt, és ünnepelte az együttest. Az ír rockzenekar működése legsikeresebb korongjának, a The Joshua Tree megjelenése 30. évfordulója alkalmából indult amerikai és európai turnéra. London után rögtön Berlin következett – vélhetőleg nem véletlenül -, majd Róma, Amszterdam, Párizs…, de gyakorlatilag az európai koncertekre már minden jegy elkelt!   

Komoly, de avatatlan szemnek láthatatlan biztonsági intézkedések mellett rendezték meg a német főváros 2017-es kulturprogramjának feltehetően egyik legsikeresebb koncertjét. Esernyőt, kézitáskát, hátizsákot, fényképezőgépet, ásványvizes palackot senki nem vihetett be. Felvételeim minősége tehát kizárólag a mobiltelefonomon múlt.

Közönség a berlini Olipiai Stadionban, Kép: László Márta

Mobiltelefonok üzemben -a U2-koncert nézői, Kép László Márta

Noel Gallaghers játszott előzenekarként, és a szakadó eső ellenére már este 3/4 7-kor remekül érezte magát a több 70 ezres, folyton éneklő, ünneplő közönség.

Joshua fa a színpadon, Kép: László Márta

Joshua fa a színpadon, a ledfalon, Kép: László Márta

A fiúk pontban este 9-kor csaptak a húrok közé, de ez a segítőknek renegeteg munkájába került. Az eső folyamatosan szakadt a kb. 11-12 fokban, és óriási partvisokkal tolták le a rengeteg vizet a színpadról majd egy órán keresztül, közben a közönség magát is szórakoztatva “hullámzott” – újra meg újra megtapsolva önmagát, amint körbeért a játék.

Bono, Kép: wikimedia

Bono, Kép: wikimedia

A hideg ellenére a stadionban izzott a levegő, és valósággal felrobbant a Herta-katlan, amikor mgszólalt a “Sunday Boloody Sunday”, és 70 ezer toroknól jött a hang – a Bonoén kívül!

A közönség a The Joshua Tree lemez mind a 11 számát, plusz jó néhány ismert slágert a “New Years’s Day”, a “Bad”, vagy David Bowies “Heroes” és “Pride” számát is hallhatta. A csapatnak nem volt szüksége színes füstködre, tüzijátékra. A díszlet visszafogott elegánsáns, a legmodernebb technikával készült, egy önmagában is lenyűgöző méretű kb. 60×14 m-es, 1040 pontos, tökéletes felbontású ledfal képében állt.

Bőrig ázva dolgozik a tudósító...

Bőrig ázva dolgozik a tudósító…

Rögtön az elején mindenkit lenyűgözött “Where The Streets Have NoNames” című szám képi aláfestése. (Ne felejtsük el, hogy az album megjelenésekor az Egyesült Államokat Ronald Reagan, Nagy-Britanniát Margaret Tatcher vezette!) A ledfal teljes terjedelmében, fekete-fehérben megjelnő fimmel olyan érzésünk van, mintha folyamatosan egy végeláthatatlan országúton haladnánk. A sivatagi helyszín egyhangúságát csak egy-egy kaktusz, egy-egy józsue fa, egy-egy reménytelenül ballagó vándor látványa szakítja meg. Tökéletesen átérezhető a nagyvárosi, elidegenedett emberek magányossága. Anton Corbijn, a zenekar házi fotósa, aki az eredeti album képeit is készítette, újra bejárta az úgynevezett amerikai halálvölgyet, és újra végigfényképezte, hogy a klipp ezekből a felvételekből készülhessen a koncertsorozatra.

A U2 csapata – élén Bonoval, a frontemberrel – mindig nyíltan vállalata politikai elkötelezettségét. Ennek egyik legismertebb dalai a “With Or Without You” vagy a “Bullet The Blue Sky”, amelyek meglehetősen keményen bírálták Reagen Salvador elleni politikáját. Felidézték például az 1984-es brit bányászsztrájkokat a “Red Hill Mining Town”-nal. A ledfalon egy gyönyörű lányt látunk egyenruhában közelről, és ahogy nagyon lassan kinyit a kamera, kiteljesedik a kis rezesbanda képe. (Felteszem ez volt a koncert egyetlen playback-je! Elképesztően jól sikerült!) Néma, éppen ezért annál hangosabb tiltakozást mutatott! Vagy a “Mothers Of The Disappeared”, ami a 70-es, 80-as évek latin-amerikai katonai diktatúráinak meggyilkolt vagy elhurcolt áldozataira emlékezett. A kivetítőn féhomályban mozdulatlan nők álltak, kezükben egy szál égő gyertyával, amik lassan, egyenként kihúnytak…

The Joshua Tree, U2-album borítója, Kép: staticflickr

The Joshua Tree, U2-album borítója, Kép: staticflickr

A német sajtó is azt a véleményt fogalmazta meg, hogy mennyire érvényesek és ütősek ma is ezek a dalok! Jó volt látni, hogy a négytagú zenekar – amelyik épp egy kis klubban is játszhatna – mekkora tömegkeket tud megmozgatni pusztán zenei tudásával, muzsikájával – tűzijáték és lila köd nélkül!

Joshua fa
A Majave és a Kaliforniai sivatag határán őshonos. 300 évet is megélhet a krémszínű virágot hozó, több méteresre megnövő liliomfélékhez tartozó növény. Nevét különleges, kereszt formájáról kapta. Joshua vagy Józsué (több elnevezés is ismert) az ókori zsidó történelem ismert alakja. Az ő feladata volt az Ígéret földjére, Kánaánba vinni népét.

Hetvenezres tömeg tombolt és tapsolt, hogy a kétórás koncert után láthassa még kedvenceit, és az emberek nem csalódtak! Egyszer csak egy emberként, felállva ennyien elénekeltük a Happy Bursday-t az éppen aznap húszéves Malala Yousafzainak, a világ legfiatalabb pakisztáni Nobel-béke- és Szaharov-díjas emberi jogi aktivistának! Átérezve néztük, hallottuk annak a szír tinédzser leánynak az álmát a világról, akit elképesztően tragikus drónfelvételek kísértek! A közönség pedig kézről-kézre adta a kis hölgy hatalmas portréját a stadionban! Ugyancsak felállva énekeltük a dalt, amely a világot előre vivő asszonyokról, lányokról szólt… – a kivetítőn pedig az egykori, amerikai nőjogi aktivisták vezetőitől Madame Currie-n, Malala Yousafzaion át egészen Angela Merkelig és még sokan mások is megjelentek…

U2, Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

Tömegeket tud megmozdítani a humanizmus, az igazságosság, a méltányosság. A U2 mindig is nyíltan felvállalta ezt. A berlini közönség ezt (is) ünnepelte ezen a koncerten! Jó volt európainak lenni Európában! Elképesztő volt a több mint hetvenzer ember közt lenni, érzni a jó akaratú emberek összefogásának erejét!

A U2-rajongók most Rómában ünnepelnek, de jön még pl. Barcelona, Amszterdam, Párizs, de Európában már gyakorlatilag rég elkelt minden jegy! Összesen 33 koncertet ad a csapat a kontinensen, Észak- és Dél-Amerikában. 1,7 millióan már biztosan élőben láthatják, láthatták a rocklegendákat. Szerencsére köztük voltam!

Elvis jövőre meghódítja Budapestet is!
Elvis Presley élete során soha nem lépett fel Európában, ám jövőre a The Wonder of You című produkció halála után 40 évvel most elhozza őt az öreg kontinensre. A világ körüli turné egyik állomása 2018. június 6-án a Papp László Budapest Sportaréna lesz.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!