Facebook hozzászólás
252

Tudnál itt élni? És ha muszáj? Döbbenetes ötletek a klímaváltozáshoz

Lebegő városok, égig érő mesterséges szuperfák, újragondolt gyártelepek: egyes számítások szerint 2030-ra elfogy a jég az Északi-sarkon. Kipusztulhat a jegesmedve, és sok más állat, de alaposan megnő a tengerek vízszintje is. Ez pedig olyan országokat is fenyeget, mint Hollandia vagy Japán. És itt már nem elég magasabb gátat építeni! Megmutatjuk, a kor tudósai milyen megoldásokban látják a túlélés esélyeit – a Bestmachinery.hu nyomán.

Lebegő városok Hollandiában

Rotterdam, Kép: Nationalgeographic

Hollandia kétharmada a tengerszint alatt fekszik, és az óceánok vízszintjének emelkedése kivédhetetlennek ígérkezik. A hollandok ezért új megoldást találtak ki a helyzet kezelésére. Az egyre magasabb gátak helyett, elkezdtek vízen lebegő házakat építeni. Rotterdamban már egy kisvárosnyi területet jelöltek ki a tengeren, ahol több ezer, vízen lebegő ház épül majd fel. Az első kísérleti házak már benépesültek és igen népszerűek a flamandok körében, akiknél hagyomány a lakóhajó is.

Szuperfák Szingapúrban

Szingapúr ,Kép: flicker

Szingapúr, mint apró városállam, mindig is hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra. Ennek új lépcsőjét képezik azok a 25-50 méter magas mesterséges fák, amelyek az éghajlatváltozásra készítik fel a várost. A fák nem egyszerűen turistalátványosságok. Valójában hatalmas ökológiai központok, amelyek több mint 200 egzotikus fajnak adnak otthont. A fákon napelem is található, ami a rendszert működteti, és begyűjti, majd szétosztja az esővizet is – hasonlóan az igazi fákhoz.  Nem mellékesen, árnyékoló funkcióval is rendelkeznek, és a levegő hűtéséről is gondoskodnak fenntartható módon.

Újragondolt gyárak Londonban

London, Kép: migratory

A londoni BedZED projekt az egykori gyárnegyed újraalkotását valósította meg. Az épületegyüttes nulla energiával működik, energiaellátását napkollektorok és napelemek nyújtják. Az épület gyűjti és hasznosítja az esővizet, és gondoskodik a passzív napenergia-hasznosításról is. A lakók még egy közös autó-megosztó projektben is részt vesznek, így csökkentve közlekedési károsanyag-kibocsátásukat. Az épület lakásai majdnem 90%-kal kevesebb energiát igényelnek, mint egy átlagos brit háztartás.

Párizs szmogfaló épületei

Párizs Kép:inhabitot

A francia főváros célul tűzte ki, hogy 2050-re 75%-kal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását. A terv megvalósítása érdekében pályázatot írtak ki olyan épületekre, amelyek a lehető legkisebb területet igénylik, és fenntartható módon ötvözik a város és a vidék együttélését. A Vincent Callebaut által megálmodott épületek nem csak a kibocsátás csökkentésében érhetnek el eredményeket, de a szmogos párizsi levegő megtisztításában is szerepet kapnának.

A víz: Te sem tudnál élni nélküle!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!