Facebook hozzászólás
588

Tudatos feltöltődés – Everness Fesztivál

A legtöbb ember alapvető vágya, hogy harmóniában, összhangban éljen a természettel, önmagával, testileg-lelkileg egyaránt. Ha már ennek a vágynak az első csírája megfogant, jó helyen vagyunk nyaranta az akarattyai parton, hiszen az Everness Fesztivál nem csupán az egészséges és ezoterikus életmód tántoríthatatlan híveinek éves találkozója.

Sátrazok az Everness Fesztiválon, Kép: Osztrozics Dóra
Sátrazok az Everness Fesztiválon, Kép: Osztrozics Dóra

A programok sokfélesége szinte mindenkinek kínált izgalmas, örömet okozó időtöltési lehetőséget. Mikor befelé ballagtunk a színes virágokkal (szigorúan újrahasznosított anyagokból készültek) a kapun, a programfüzetből próbáltuk nagyon tudatosan kicsemegézni a nekünk tetsző előadásokat, workshopokat, koncerteket. Ám be kellett látnunk, hogy már a bejáratnál elhagyott bennünket a gondosan tervezett tudatosság utolsó szikrája is, hiszen az öt napba sűrített programokat képtelenség egytől egyig megnézni, meghallgatni, kipróbálni. Így kijelöltünk néhányat, majd belevetettük magunkat a forgatagba – írta kolléganőnk, Osztrozics Dóra.

A tudatosság, egészséges életmód, újrahasznosítás egyébként a fesztivál minden négyzetméterén tetten érhető volt, nem csupán hangzatosan hirdették a szervezők. A szelektív hulladékgyűjtők rengeteg információval ellátva segítettel eligazodni, hogy mit hová dobjunk, sőt, az ökotudatosságot fokozni tudták a szervezők, találtunk számunkra újdonságot jelentő környezetbarát száraz toalettet is, ami fűrészporral használható. Ott egyébként tényleg nem volt orrfacsaró „illat”. Aki kíváncsi a működésére, az Everness honlapján bőven talál leírást a hogyan, a hová, és utána mi lesz vele kérdésekre. Természetesen az ökotudatosság az előadásokban is visszaköszönt, a fenntartható fejlődés, az építészet és az alternatív energiaforrások lehetőségeiről bárki szerezhetett friss tudást.

Ez is egy életforma!
Elérte a K2 alaptáborát Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik június 14-én indultak el a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében a Föld második legmagasabb csúcsának megmászására. A két hegymászó oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül mászik. Magyar még nem járt a K2 csúcsán. A részleteket itt olvasd el!

Az egészséges életmód egyik alapja, a mozgás sem maradt el, hiszen tudjuk, ép testben lakik az ép lélek. A kora reggeli (valljuk, be az 5.30 nálunk inkább hajnali) időpont sem tántorította el a jógafanatikusokat, hogy a Balaton parton kezdjék a napot egy kis testmozgással, lelki hangolódással, meglepően sokan érkeztek jógaszőnyeggel a hónuk alatt a víz mellé. A napközbeni hőséget tekintve nem volt rossz döntés a korai kezdés. Kséőbb, aki akart pilates órán vehetett részt, a taichi és a csikung óra is igen népszerű volt. De szerdától vasárnapig számos olyan mozgásformát kipróbálhattunk, amire korábban eddig nem volt módunk. Sokféle jóga, NIA, Jiaido, a küzdősportok, és a táncórák szinte minden percben felbukkantak valamelyik sátorban, vagy csak spontán a parton, bárhová, bármikor könnyedén bekapcsolódhattunk.

Vega-tál az Everness Fesztiválon, Kép: Osztrozics Dóra
Vega-tál az Everness Fesztiválon, Kép: Osztrozics Dóra

A vega ételek kavalkádja mind kóstolható volt, a legújabb finomságokról a nyers étkezés hazai tudora, Lénárt Gitta tartott előadást. Ott mi isteni cukkinis spagettit kóstoltunk, paradicsommártással nyakon öntve. De mindennap tanultunk valami újat, amit könnyedén beépíthetünk a napi egészséges étrendünkbe. A tudatos táplálkozás sátrában egy színes és finom ételmandala is készült, közös munkával, majd természetesen közösen elfogyasztva a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat.

Előadás az Everness Fesztiválon, Kép: Osztrozics Dóra
Előadás az Everness Fesztiválon, Kép: Osztrozics Dóra

Test után jöhetett a szellemi felfrissülés, a tudatosság elméleti elsajátítása. Csupán néhány előadást említenék. A számtalan gondolkodó között Müller Péter is a fesztivál vendége volt, néhány nappal korábban nyilatkozta, hogy titkos kötődése is van a Balatonhoz, a tó fiatalkori szerelme, akit megcsalt a Dunával, de már bánja. Előadását hihetetlenül sokan hallgatták, hosszasan beszélt arról, hogy manapság ugyanolyan nehéz, mint régebben, de nem lehetetlen megtalálni a harmóniát a mindennapokban. A kapcsolatainkat csak a szeretet teheti tartósabbá, de hogy mi is pontosan az igazi szeretet, azt csak kevesek tapasztalják meg szerinte. Kapcsolatainkra a felszínesség a jellemzőbb, de törekednünk kellene az elfogadó szeretetre.

Nap közben is több előadás, workshop és zenei program közül választhattunk, olyan előadókkal, mint Soma Mamagésa, aki bár a férfi nő kapcsolatokról mélységében is beszélt, gyakran megnevetette közönségét. Szabó Gyuri bácsi előadását nem meglepően rengetegen hallgatták, korosztálytól és nemtől függetlenül a gyógynövények, no és az ősi tudás sok mindenkit vonzottak. Csütörtökön a Magóra workshop térben tartott előadást, ahol a természet tiszteletére, a gyógynövények szeretetére, az egészségmegőrzésre tanította hallgatóit. Elmondta, hogy nagy örömmel látogat a fesztiválozók közé, mert számára nagyon fontos a gyógynövényes tudás átadása, a népi gyógyászatban rejlő lehetőséget tovább éltetése. Az, hogy a fiatalabb korosztály is intenzíven érdeklődött a téma iránt, boldogsággal töltötte el.

Vihar készül a Balatonon, Kép: Osztrozics Dóra
Vihar készül a Balatonon, Kép: Osztrozics Dóra

Bár a pénteki napot beárnyékolta egy borús, fekete felhő, ami miatt kettes fokú viharjelzést hirdettek, jött a gyors segítség. Mire az árusok összekapkodták a portékát, a Balatonból mindenkit kiparancsoltak a szigorú biztonsági szolgálat tagjai, a fesztiválon vendégeskedő sámánok már farkasszemet néztek a komor felsővel. Nem tudom, hogy a másfél órás kitartó dobolásnak, vagy esetleg másnak köszönhetően, de az ég kitisztult, és két három kóbor esőcseppen kívül a vihar semmi jelét nem tapasztaltuk.

Sámánok dobokkal űzik el a vihart az Everness Fesztiválon, Kép: Osztrozics Dóra
Sámánok dobokkal űzik el a vihart az Everness Fesztiválon, Kép: Osztrozics Dóra

A délutánokat és az estéket egy-egy különleges koncerttel és tánccal zártuk, hiszen a világzene, chill és számos más műfaj képviselőivel is találkozhattunk az idei Evernessen. Nem csalódtunk, az Everness Fesztivál tényleg egyet jelent a zenével, a mozgással, a színek, ízek és illatok mámorító kavalkádjával. Osztrozics Dóra lelkes beszámolója alapján úgy tűnik, a Piac és Profit munkatársa jövőre mindenképp elmegy újra a az Everness Fesztiválra!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!