Facebook hozzászólás
333

Tragikus a válság mérlege – több mint 10 ezer öngyilkosságot okozott

Több mint 10 ezer öngyilkosságot okozott a gazdasági válság Európában és Észak-Amerikában 2008 és 2011 között egy új, átfogó brit elemzés adatai alapján. Láthatóan több lett az öngyilkosság a British Journal of Psychiatry című szaklapban közzétett tanulmány szerint.

Az Oxfordi Egyetem és a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársai 24 európai ország, az Egyesült Államok és Kanada öngyilkossági adatait elemezték.

Az állás és az otthon elvesztése mellett az eladósodás a fő kockázati tényező Kép: sxc

Megállapították, hogy Európában az öngyilkosságok aránya 2007-ig csökkent, azonban 2009-ben 6,5 százalékkal emelkedett, és ez a szint fenn is maradt 2011-ig. A kutatók szerint a halálozások egy része elkerülhető lett volna, hiszen egyes országokban nem emelkedett az öngyilkossági ráta – közölte a BBC cikke nyomán az MTI. Ez 7950-nel több öngyilkosságot jelentett Európában, mint amennyire a korábbi trend alapján számítani lehetett volna. Kanadában is mérséklődött a válság előtt azok száma, akik maguk vetettek véget az életüknek, ám 2008-ban, amikor a recesszió érezhetővé vált, 240 esettel nőtt. Az öngyilkosok száma az Egyesült Államokban már emelkedőben volt, ezt a folyamatot gyorsította fel a válság: 4750-nel több eset történt.

Te képes vagy kézben tartani a pénzügyeidet?
Szinte naponta szembesülünk olyan kérdésekkel, hogy mi a fontosabb, a család, vagy a munkahely? A saját jövőnk, vagy a családunké? Hogy mik a társadalmilag elvárt válaszok, azt tudjuk, de a valóság másképpen fest.

A fő kockázati tényezők az állás és az otthon elvesztése, valamint az eladósodás. Néhány ország – így Svédország, Finnország és Ausztria – azonban még a válság éveiben is elkerülte az öngyilkosságok számának növekedését. „A társadalompolitika és a pszichiátria nagy kérdése, hogy vajon megelőzhető-e az öngyilkosságok szaporodása. Egyes országoknak sikerült, ez pedig azt mutatja, hogy a politika képes tenni ellene. Ebben a három országban sokat fektettek például abba, hogy visszasegítsék az embereket a munkába képzésekkel, tanácsadással, pénzbeli támogatással” – magyarázta az egyik kutató, Aaron Reeves, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

„A tanulmány azt állapította meg, amitől régóta féltünk: a munkahely bizonytalansága vagy elvesztése és a gazdasági válsággal összefüggő sok más tényező rossz lelki egészséghez és öngyilkossághoz vezethet. Ez arra figyelmeztet, mennyire fontosak a megelőző lépések, ezért az egészségügyi ellátásnak forrást kell biztosítani, hogy képes legyen felismerni a veszélyben lévőket” – mondta Andy Bell, a Mentális Egészségügyi Központ munkatársa.

Ez most depresszió, vagy valami más?
Állandóan búskomor és levert vagy? Álmatlanság gyötör, és még a tavaszi napsugarak sem hozták vissza az életkedvedet? Valószínű, hogy ugyanabban a betegségben szenvedsz, mint Churchil és Lincoln. Depressziós vagy. Persze a tünetek más betegségre is utalhatnak…


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!