Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
Megosztás:
2012. március 01. 15:17 | PP-Eletforma

ÁLLATOK

Több mint 1400 tetem Budapesten és környékén

Az elmúlt év márciusa és decembere között – csak Budapestről és környékéről -1482 állattetem észlelésről érkezett bejelentés az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. ingyenesen hívható zöld számára. 1327 alkalommal kedvtelésből tartott kisállatok, míg 155 esetben madarak tetemeire lettek figyelmesek a lakosok.

A közterületeken, utakon hagyott foszló állattetemeknek nemcsak a látványa kellemetlen, de egészségügyi szempontból is veszélyesek lehetnek. Az állategészségügy 1. osztályba sorolt állati melléktermékként tatja számon, a környezetvédelem pedig a veszélyes hulladékokhoz sorolja az állattetemeket. Az elhullott állati testek potenciális fertőző képességük miatt emberekre és állatokra egyaránt káros hatást gyakorolhatnak. A közelmúltban történt jogszabályi változások miatt ugyanakkor erőteljesebb az állati tetemek állategészségügyi, állati melléktermékként való meghatározása.

Az elhullott testek ráadásul nagyon lassan bomlanak, az egyes tetemek lebomlása, nagyságuktól függően 1-2 év lehet, de csontjaik jóval hosszabb ideig is megmaradhatnak. A közterületen hagyott tetem, bomlását követően, a talajvízre lehet káros, nitrát, nitrit vagy más kórokozók is felszabadulhatnak, ha a tetem fertőzött. Továbbá biogáz is keletkezhet, melynek nagy része a környezetre káros és globális felmelegedésben jelentős szerepet játszó üvegházhatású gáz.

Az állati tetemek környezetbarát feldolgozása során az uniós előírásoknak megfelelően az ATEV Zrt. a talajba kerülő káros anyagok kiküszöbölése érdekében nem földeli el a testeket, hanem sterilizálja azokat, majd ezt követően égetik el az előkezelt anyagokat egy cementműben.

„A környezet és saját egészségünk megóvása érdekében nagyon fontos, hogy állattetem észlelése esetén, a lakosság értesítse a lakóhelyéhez legközelebb eső hulladék-feldolgozót. Vállalatunk 06-80-630-242-es ingyenesen hívható zöld számán be lehet jelenteni a Budapesten és a környező településeken talált elhullott testeket. Szakembereink 24 órán belül elszállítják azokat. A hívásokat ugyanakkor az ország minden pontjáról fogadjuk, melyeket továbbítunk az adott területen illetékes kolléga felé” – mondta Dr. Ádor Sándor, az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vezérigazgatója.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!