Facebook hozzászólás
237

Több, mint Kocsonyafesztivál, több mint legenda…

Magyarország egyik legismertebb, turisztikai nívódíjjal is kitüntetett fesztiválja mára kinőtte Miskolc sétálóutcáját, így most, amikor 13. alkalommal rendezik meg február 22-24-e között, belakja az egész belvárost. Kell is a hely, hiszen Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb közösségi találkozójára 200-300 ezer látogatót várnak.


A külföldi díszvendég Kassa, 2013. Európa Kulturális Fővárosa és Szlovákia, Magyarországról Szomolya, Monok, Mezőkövesd és Gönc vonultatja föl kulturális és gasztronómiai értékeit. Emellett Kolontár, a vörösiszap-katasztrófa áldozatává vált település újjászületését bemutató, az összefogást, a lélek erejét, az emberséget dicsérő fotókiállítást is láthatnak.

Mottó:  A kultúra megértése a megértés kultúráját hozhatja el

                                                                                                          ( *Rózsa Edit)

A Kocsonyafesztivál hidat ver lélektől lélekig – a gasztroélmények mellett a zene és a tánc, e két, szavakon túli nyelv motiválta az idei program szervezőit.

A miskolci kocsonya a legjobb ürügy a jó ügyekhez: a lélekre, a zenére és a táncra hangolt fesztiválon sok más mellett szó lesz a szívügyekről, játszunk a Parti-túrából, találkozhatnak néhány híres magyar rocklegendával, és az Úri muri Csörgheő Csuliját alakító színészek a Csulik találkozóján maguk főzte pörkölttel és prímásversennyel várják a közönséget.  A fesztivál filozófiáját egy szóban nem is fejezheti ki jobban más, mint Csernus Imre pszichiáter, egri bortulajdonos és az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok bora, a Lelkibéke – foglalta össze az idei Kocsonyafesztivál motivációit Rózsa Edit alapító-tulajdonos.

Kulturális kavalkád

A Parti-túrán a Széchenyi utca kirakataiban állítjuk ki Lenkey Zoltán (1936-1983) Munkácsy-díjas, miskolci grafikusművész alkotásait. Hogy teljesebb legyen az élmény, agy-egy kiállított kép előtt Zsekov Mónika hegedűművész és zenésztársai játszanak ismert zeneműveket és improvizációs témákat.

Különleges élmény várja azokat, akik szombaton 17.00 órakor megnézik Lőrincz Katalin és Gergye Krisztián táncművész előadását a Győri kapui református templomban, a Graham-kurzus után.

A Csulik találkozóján , február 23-án, az Úri muri jól ismert, velünk élő dzsentri figuráját, Csörgheő Csulit idézi meg három kiváló színész, Cserhalmi György, Stohl András és Gáspár Tibor, akik a csuliságról beszélgetnek a Kamarába bejutó szerencsésekkel. A nézők  megkóstolhatják a pörkölteket , és láthatnak egy hamisítatlan prímásversenyt.

Szívügyeink

Idén is figyelmeztet minket a Szívriadó. Az interaktív előadások, bemutatók, esettanulmányok és szűrés résztvevői a program végén a Szívriadó Klub okleveles szívmentőjévé válnak. 

Kocsonyakavalkád

A kocsonyába pottyant békáról híressé vált miskolci kocsonyának is számtalan receptje és íze van, és a Kocsonyafesztivál ebben is a legjobbakat kínálja. Ezért nulladik nappal bővül a rendezvény: február 21-én kocsonyafőző- versenyen mérkőznek meg a jelentkező miskolci csapatok, majd a hat továbbjutó társaság vetélkedik a Pislogó Béka-díjért.

Emellett idén is lesz Kocsonyatőzsde, amelyen a legjobb miskolci konyhák kitűnő minőségű kocsonyáit mutatják be, és ajánlják a fesztiválra kitelepülő vendéglátóhelyeknek, hogy kiválaszthassák a legfinomabbakat, amelyeket árusítani fognak.

A legnagyobb közönségérdeklődés minden évben a Látványkocsonya-versenyt övezi, akik imádják a különleges kocsonyákat, azok az Ízkocsonyaverseny legjobbjaiból kóstolhatnak.

Elhozzuk a Lelkibékét

Lelkibéke nélkül biztos, hogy nincs megértés , és nincs összefogás sem.  Ahogy Csernus Imre , – a Csutorás-Mészáros-Csernus borászat Szomolyára telepedett tagja –  szerint, a jó boriváshoz is elengedhetetlen a lelkibéke. Erről és más, a mindennapjainkat érintő témákról is beszél majd a neves pszichiáter és immár egri bortulajdonos a Lelkibéke Színpadon 23-án.

Nemcsak autóval, hanem vonattal , méghozzá élményvonattal is jöhetnek a vendégek a miskolci fesztiválra.
Február 23-án a MÁV Nosztalgia élményvonatot indít a Kocsonyafesztiválra. A vonat beiktatott új állomása lesz Mezőkövesd, a matyó főváros is

forrás és bővebben: www.kocsonyafesztival.hu

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!