Facebook hozzászólás
216

Több lesz a pénzünk?

Úgy tűnik, ez az év jól kezdődik: nő a minimálbér, emelik a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bérét – a nyugdíjat is, a tervezett infláció mértékével –, csökken a kiskeresetű családok adója, és van már gyed extra is.

A gyed extra célja, hogy ösztönözze az újabb gyermek vállalását, segítse a gyermeknevelést, és kedvezőbb feltételeket teremtsen a kisgyermekes szülők munkába állásához.

Kép: sxc

A gyed extra bevezetésével ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a gyermek 1 éves kora után a gyermekgondozási díj folyósítása mellett a szülő kereső tevékenységet folytasson, s hogy a gyermekgondozási támogatások folyósítása idején egy újabb gyermek születése esetén ne kelljen választani az ellátások között, mert a fiatalabb gyermek után is jár az ellátás.

A nyugdíj január elsejétől az inflációt követő mértékben, 2,4 százalékkal nő. Ugyanilyen mértékben emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is. Emellett közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj, és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, amelynek összege közel nettó 48 ezer forint.
A minimálbér egyébként idén 101 500 forint, nettó összege egy gyermek esetén 76 ezer, két gyermek esetén 86 ezer forint. A szakmunkás bérminimum 118 ezer forintra nő. A közfoglalkoztatottaknál az inflációkövető béremelés és a kiskeresetűek adócsökkentése együttesen hat. A szakképzett közfoglalkoztatott garantált bére bruttó 99 100, az alap-közfoglalkoztatásért járó fizetés bruttó 77 300 forint lesz.

A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók bérét – 91 ezer főről van szó – 5–11 százalékkal emelik, ami havi 6–17 ezer forint pluszt jelent.

A rezsicsökkentés harmadik lépcsőjéről várhatóan januárban döntenek.

Forrás: MTI

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!