Facebook hozzászólás
234

Tényleg erőszakos az ember?

Minden korábbinál aktuálisabb témával foglalkozik a Spektrum vadonatúj, saját gyártású sorozata: ez pedig az erőszak!  Az Erőszakos ember című sorozat október 13-án, este kilenckor kezdődik – meglepő okfejtésekkel…!  

Terrorista-akciók, leszámolás, agresszió, háború, családon belüli erőszak, zaklatás a közösségi felületeken. Ezek a kifejezések ma behálózzák a mindennapjainkat. Vajon most éljük a világ legerőszakosabb korszakát? Félnünk és féltenünk kell? Kevés aktuálisabb kérdés foglalkoztatja ma az embereket állítja a kreatív igazgató, Radnai Péter.

Robbantás Bostonban, Kép: wikimedia
Robbantás Bostonban, Kép: wikimedia

– A Spektrum tudományos-ismeretterjesztő csatorna. A célja egyben az, hogy a saját készítésű műsoraival rendszeresen olyan témákat mutasson be, amelyek érdeklik az embereket, beszélgetésre, vitákra, de mindenképpen továbbgondolkodásra ösztönzik a nézőt. –

Egyedi sorozat, a téma leghíresebb gondolkodójával
Magyarországon nem készült még ismeretterjesztő film az erőszakról, de ez ma a tudományban is vakfoltnak számító terület: az egyes szakterületek kutatói egymástól elszigetelten foglalkoznak az agresszió, az erőszak, a brutalitás kérdésével. Most a Spektrum az egyik legfelkapottabb gondolkodóval, a Harvard Egyetem professzorával, Steven Pinkerrel ismertet meg. Steven Pinker, akit a Time magazin a 100 legbefolyásosabb ember közé is beválasztott, világhírű, tudományos bestseller könyvében (címe: „The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined”) nem keveset állít, mint hogy a modern korban a háború és az erőszak fokozatosan csökken. Olyan mai gondolkodók vélekednek a professzorhoz hasonlóan erről a kérdésről, mint Joshua Goldstein vagy épp Francis Fukuyama.

Idén a Spektrum ezért az erőszak nyomába eredt. Repülőre ült a legizgalmasabb riportalanyok kedvéért, filmre vette a katonák, a túlélők reakciót, megszólaltatta a kommandóst, az etológust, a dandártábornokot, a pszichológust és a botránykönyv-szerzőt, és most elmeséli, mi történik a világban, miért „erőszakos az ember”. Az eredmény meglepő lesz a sorozat végére, mert látni fogjuk: minden benyomásunk és érzésünk ellenére az erőszak mára valójában csökkent.

Az Erőszakos ember sorozat négy része a legkülönfélébb helyzetekben mutatja be az erőszakot, négy elkülönülő, mégis összefüggő részben, hogy teljes képet kaphassunk. Minden rész kulcsfigurája Pinker professzor, aki az erőszakot az emberiség teljes történetére visszatekintve, összefüggéseiben vizsgálta.

Steven Pinker, Kép: wikimedia
Steven Pinker, Kép: wikimedia

A sorozat első része az öröklött génekről, a bennünket vezérlő ösztönökről szól, a második epizód teljes egészében a terror és háborúk jelenlétét kutatja. A harmadik rész a „hétköznapi”, mindennapjaink családon belüli, iskolai zaklatásairól szól, az utolsó epizódot pedig a digitális technológia és az erőszak kapcsolatának szenteli a Spektrum. Szakértők itthonról és a tengerentúlról segítenek az erőszak megértésében, köztük Csányi Vilmos etológus, Keleti Arthur IT biztonsági szakértő, de megszólal Steven Pinker mellett a szintén amerikai Philip Zimbardo, a világ egyik leghíresebb pszichológusa, a stanfordi börtönkísérlet atyja is.
A sorozat producere Lévai Balázs filmrendező, könyvszerző, televíziós újságíró, dokumentumfilm-készítő. Erőszakos ember premierje október 13-án este kilenckor kezdődik a Spektrumon, a következő részek október 20-án, 27-én és november 3-án láthatók ugyanabban az időben.

Forog A mi kis falunk
Már javában zajlanak a forgatási munkálatai az RTL Klub új sorozatának, A mi kis falunknak. Az eddig elkészült anyagokból pedig már egy rövid hangulatvideót is összeállítottak a készítők. Itt nézd meg!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!