Facebook hozzászólás
269

Téged is vár Bejgli, a sörényes hangyász kölyök!

Tombol a bébibum zsiráféknál, Bejgli, a sörényes hangyászsün egyre önállóbb, a két új, ifjú jegesmedve pedig hatalmas hasasokat ugrik a medencéjükbe. És ez csak pár példa arra, milyen fantasztikus élet zajlik a Fővárosi Állat- és Növénykertben! Most már hivatalosan is itt a tavasz, mozdulj ki, sétálj egy nagyot! Felhőtlen kikapszolódás vár Zuglóban!

Számtalan látnivalót kínál a nagyközönségnek idén is a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Jelenleg 785 állatfaj 7601 egyedét és 110 tenyészetét, a Margitszigeti Kisállatkertben pedig 25 állatfaj 145 egyedét mutatják be.

Sörényes hangyászbébi lovagol az anyukáján, Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert
Bejgli itt még pici, Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert

Igen sok állatnál jelenleg is kölykök, illetve fiókák cseperednek. A zsiráfoknál például idén három borjú is napvilágot látott, az orangutánoknál valóságos „óvodában” gyönyörködhetünk (ezek a kölykök ugyan korábban születtek, de az emberszabásúaknál lassú az egyedfejlődés), és egyre önállóbb Bejgli, a sörényes hangyász kölyök is. A közelmúltban volt szaporulat az indiai antilopoknál, és szépen gyarapodnak a Nagy-tó partján álló fákon fészkelő kormoránok fiókái is. Még idén újabb állatoknál is várhatók kölykök, majmoknál, makiknál, patásoknál és több madárfajnál is lehet számítani újabb kisállatokra. A legnagyobb szenzáció azonban várhatóan az elefántborjú lesz: Angele, az anyaelefánt várhatóan késő ősszel, vagy a tél elején hozza világra második utódját.

Több meglévő állatfajnál vérfrissítésekre, új tenyészállatok érkezésére számítanak. A sisakos kazuároknál a közelmúltban érkezett egy fiatal tojó, a vízidisznóknál három új tenyészállatot szereztek be, a kuszkuszokhoz csütörtökön érkezett Bristolból egy új nőstény, s nemsokára egy nőstény komodói varánusz is érkezik majd. Lesznek olyan új fajok is, amelyeket eddig még sosem mutattak be Budapesten. A gila nevű ritka mérges gyíkok hamarosan láthatóak lesznek a Mérgesházban, s várhatóan még az idén mexikói viperagyíkok is érkeznek.

Asha az elefánt bébi, Kép: Állatkerti Alapítvány
Asha az elefánt bébi, Kép: Állatkerti Alapítvány

Az állatok mellett érdemes megemlíteni a növényeket is, hiszen a botanikai gyűjtemény mintegy négyezer növényfajból, fajtából és változatból áll. Közülük számos jelenleg is virágzik, mint például a téltemető, a kikeleti hóvirág, a tőzike, az odvas keltike, a ligeti csillagvirág, a salátaboglárka, a hússzínű hanga és a sáfrányok több faja.

A szezon programjai közül érdemes kiemelni az úgynevezett „légyott programokat”. Ez a programegyüttes – egyebek közt – látványetetésekből, fókatréningből, elefánttréningből áll. A programok délelőtt 10-től délután 4-ig félóránként kezdődnek. A helyi tájékoztató táblákon és az internet honlapján minden program olvasható, így minden látogató maga tervezheti meg, hogy melyik eseményen szeretne részt venni.

Ligeti csillagvirág, Kép: pixabay
Ligeti csillagvirág, Kép: pixabay

További változatos programkínálattal készül az Állatkert a Föld napjához kapcsolódó Föld Fesztiválra (április), az Állatkertek Éjszakájára (augusztus 25.) és az Állatszeretet Fesztiválra (október) is. Idén is folytatódik a Zenés állatkerti esték koncertsorozat hagyománya, a koncerteket ebben az esztendőben is júniusban, illetve augusztusban rendezik.

Megtartják a társadalmi felelősségvállalás körébe tartozó hagyományos rendezvényeket is. Ezek közül a március 27-i Gyermekvédelmi Nap van a legközelebb, júniusban a hagyományos Áloméj az Állatkertben programon krónikusan beteg gyermekek számára szerveznek programot, szeptemberben pedig a sérült gyermekeknek.

A 2017-es év újdonságai közé tartozik még a megújuló energiákat bemutató Energia játszótér, illetve a hozzá kapcsolódó „Energia Rally” állomások. Áprilistól hétvégenként már üzemelni fog a régi vurstliból megmaradt klasszikus „falovas” körhinta is, ami az Állatkerti körútról közvetlenül közelíthető meg.

Mai aprónk: szurikáta kölyök társat keres
A kis szurikáta kölyök a Kecskeméti Vadaskert legújabb és egyben legfiatalabb lakója, aki egy megfelelő társsal tavasszal már egy új kolónia alapítója lehet. A kis szurikáta (Suricata suricatta) alig egyhónaposan, még novemberben érkezett Budapestről.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!