Facebook hozzászólás
263

Te tudod, mikor épült a berlini fal? A németek felének fogalma sincs!

Németországban a lakosság fele nem tudja, hogy mikor kezdték építeni a berlini falat. A fiatalok a legkevésbé tájékozottak, a 30 év alattiaknak csupán 32 százaléka válaszolt helyesen a kérdésre.

Mára már alig maradt valami a falból, az emlékezetben is – Kép: Pixabay

A német lakosság fele nem tudja a helyes választ arra a kérdésre, hogy milyen fontos történelmi esemény történt 1961. augusztus 13-án, tanúsítja az államszocialista múlt feldolgozásával foglalkozó közalapítvány megbízásából készített, nemrég közzétett felmérés. A volt NDK területén élők jelentős többsége, 69 százaléka tudja, hogy azon a napon kezdték kiépíteni a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei a Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert, a nyugati tartományokban viszont sokkal kevésbé élő a fal emléke, a helyes választ adók aránya ott 45 százalék volt – közölte az MTI. A legkevésbé tájékozottak a fiatalok: a 30 év alattiak csupán 32 százaléka válaszolt helyesen a kérdésre. (Pedig Németországban már az ovisok is neteznek!) A leginkább tájékozott a 60 év feletti nemzedék, körükben 61 százalékos volt a helyesen válaszolók aránya.

A süti érdekli a fiatalokat, de a politika nem?
Muffinok segítségével próbálták rávenni a 18. életévüket idén betöltő fiatalokat arra, hogy áprilisban menjenek el szavazni. Az akcióra azért került sor, mert több kutatás is bizonyítja, hogy az EU fiataljai meglehetősen motiválatlanok politikai ügyekben.

A megkérdezettek 31 százaléka a hatvanas évek valamely másik kiemelkedő történelmi eseményre tippelt. Általában Konrad Adenauer nyugatnémet kancellár lemondásának, a kubai rakétaválság kezdetének vagy Jurij Gagarin űrrepülésének dátumát keverték össze a berlini fal építésének első napjával, 19 százalék pedig semmit nem tudott kezdeni 1961. augusztus 13-ával. Az alapítvány ügyvezetője, Anna Kaminsky az eredményt értékelve kiemelte, az lenne a megfelelő, ha az iskolarendszerből kikerülő fiatalok mind ismernék a fal felépítésének dátumát, hiszen az a legújabb kori német történelem egyik legnagyobb súlyú eseménye.

A Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13-án hajnalban kezdték építeni. Kezdetben szigorúan őrzött drótkerítés, majd idővel három méter magas betonfal osztotta ketté a várost, és képletesen egész Európát. A fal felhúzását a menekülthullám miatt látták szükségesnek, a menekültek áradata azzal fenyegetett, hogy idővel elnéptelenedik az NDK. 1949-től, a két Németország megalapításától a fal felhúzásáig nagyjából 3 millióan menekültek el az NDK-ból Nyugatra, a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül.

A szülők harmada már nem mond esti mesét
Kihalófélben van az esti mesélés a már ágyba fektetett gyermekeknek: Nagy-Britanniában a szülők egyharmada már egyáltalán nem mond esti mesét. Ugyanakkor egyre kevesebb gyerek igényli a mesélést – derült ki egy brit felmérésből.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!