Facebook hozzászólás
675

Te mire használod a bankkártyádat?

Most megtudhatod, hogy „kártyázási” szokásaid hasonlítanak-e a többi bankkártya-használóéihoz. Egy friss felmérésből nem csak ezt ismerheted meg, a feltett kérdések nyomán akár el is gondolkodhatsz azon, hogy mindent tudsz-e a kártyádról vagy kártyáidról, amit érdemes.

Jellemzően kisebb értékű vásárláshoz használunk készpénzt – Kép: wikipedia

Itthon a bankkártyával rendelkezők 46 százalékának több folyószámlája is van, több mint felüknek pedig több bankkártyája is van, jellemzően azért, mert a betéti mellett hitelkártyájával is rendelkeznek, vagy a bankszámláikhoz kártya is tartozik. A CIB Bank friss, országos, reprezentatív kutatása szerint a kártyabirtokosok mindegyik plasztikot más célra használják, 25 százalékuk pedig a kártyákhoz kapcsolódó kedvezményeket veszi igénybe. Mindössze 12 százaléknak van olyan kártyája, amelyet nem használ. A megkérdezettek 76 százaléka úgy véli, körültekintően választotta ki a számára legmegfelelőbb bankkártyát, és mindössze 25 százalékuk nincs tisztában a bankkártyák közötti különbségekkel. Hitelkártyát elsősorban vásárlásra használnak, csak 11 százalék nyilatkozott úgy, hogy készpénzt is vesz fel ezzel.

Az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét illetően a bankkártyát használók túlnyomó többsége tájékozott: a megkérdezettek 86 százaléka már nyilatkozott erről, több mint 80 százalékuk még az év eleji határidőt megelőzően. Közel 60 százalék internetbankon keresztül adta le a szükséges nyilatkozatot. A válaszadók közel 70 százaléka egyszer vagy kétszer vett fel készpénzt ATM-ből a felmérést megelőző egy hónap során, ugyanakkor több mint 10 százalék egyszer sem.

Vigyázz a bankkártyádra!
Az ellopott készpénz vagy más értéktárgy nem pótolható, egy ellopott vagy elveszített bankkártyát viszont itthonról vagy akár külföldről is azonnal letilthatunk, így megelőzhetjük, hogy bárki fizessen, vagy más módon visszaéljen vele. De azért ugyanúgy érdemes a bankkártyánkra is vigyázni, mint a készpénzünkre vagy személyes iratainkra. Elmondjuk, hogyan!

Vásárláskor a kártyás fizetést preferálja a készpénzhasználattal szemben a megkérdezettek 69 százaléka. Mindössze 24 százalék használ inkább készpénzt, 7 százalék pedig ezzel is, azzal is fizet. A bankkártyás fizetés fő előnyei között a megkérdezettek kiemelték, hogy nem kell készpénzt tartaniuk maguknál, kényelmes, gyors, és biztonságot ad, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy nincs náluk elég pénz.

Hipermarketben, szupermarketben, drogériában, gyógyszertárban, ruházati üzletben és benzinkúton fizetünk elsősorban bankkártyával, de könyv vagy műszaki cikk vásárlásakor is ezt veszik elő a legtöbben. A készpénzhasználat azokon a helyeken gyakoribb, ahol a kisebb költések a jellemzőek: jellemzően kisebb élelmiszerboltban, pékségben, kávézóban, étteremben, valamint színházban, múzeumban, moziban, illetve taxizáskor. A megkérdezettek szerint nagyjából 700 forint az a legkisebb összeg, amiért már inkább készpénzzel fizetnének. A felmérésben részt vevők átlagosan 14 alkalommal vásároltak bankkártyájukkal az előző egy hónapban, azok pedig, akik bevallottan előnyben részesítik a kártyát a készpénzzel szemben, átlagosan 17 alkalommal használták fizetéskor plasztikjukat.

10 jó tanács, hogy elkerüljenek a zsebtolvajok
A nagy tömegben mindig megjelennek a zsebtolvajok, akik könnyű prédát keresnek maguknak. Ezeréves módszerekkel és újabb rafinált trükkökkel fosztogatják a kiszemelt áldozatukat. Érdemes tehát óvatosan, körültekintően vigyáznunk pénztárcánkra, mobiltelefonunkra, egyéb értékeinkre. Ne engedjük elterelni a figyelmünket, mert könnyen bajba juthatunk.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!