Facebook hozzászólás
239

Te képes vagy kézben tartani a pénzügyeidet?

Mindannyian szinte naponta szembesülünk olyan kérdésekkel, hogy mi a fontosabb, a család, vagy a munkahely? A saját jövőnk, vagy a családunké? Hogy mik a társadalmilag elvárt válaszok, azt mind tudjuk, de a valóság másképpen fest.

Az emberek akkor érzik magukat biztonságban, ha megfelelő jövedelmük és biztos munkahelyük van. A fontossági sorrendet nézve még éppen hogy dobogós helyre került a család támogatása és baráti háttér szerepe, és csak ezek után következik a megtakarítások, biztosítások megléte, valamint az egészség.

Öngondoskodás helyett inkább előgondoskodásról van szó – Kép: sxc

Az emberek kétharmada gyakran szokott gondolkodni azon, hogyan tudna jobban takarékoskodni, de majdnem ugyanennyien vannak azok is, akik úgy látják, nem képesek kézben tartani a pénzügyeiket – ez is kiderült a Groupama Garancia Biztosító kutatásából. Minden harmadik megkérdezett tudja kézben tartani pénzügyeit, és házi költségvetést is vezet, ám mindössze 6%-uk aktív annyira, hogy a legjobb ajánlatokat kihasználva bankot váltson. A válaszadók 70%-a nem spórol előre a nyugdíjaskorára, és több mint fele érzi úgy, hogy a spórolás képtelenség lenne, hiszen a havi kiadásaikat is alig tudják előteremteni.

Az emberek közel 60%-a úgy gondolja, hogy az öngondoskodás az azokról való gondoskodást is jelenti, akikért felelősnek érzik magukat, és mindezen előrelátás elsősorban a pénzügyi megtakarításról szól. Akadnak olyanok is, akik saját bevallásuk szerint aggódnak a saját és családjuk jövője miatt, így már most megtakarítanak – hiszen az életbiztosítást a családi szeretet egyik legjobb kifejezésének tartják. A megkérdezettek 29%-a nem aggódik a jövője miatt, mivel azt reméli, hogy az állam nem hagyhatja őt nyugdíj nélkül, míg 36%-uk abban bízik, hogy majd a gyermeke eltartja őt. „Mostanában sajnos elég elcsépeltnek tűnhet az öngondoskodás kifejezés, ami helyett ráadásul helyesen előgondoskodásról kellene beszélnünk, hiszen a tudatos pénzügyi tervezés nem csak magunkról szól. Sokan tudják azt is, hogy a tervezés önmagában nem elég, tenni is kell, mégpedig előrelátóan” – mondta a kutatás kapcsán Garamvölgyi Zoltán, a társaság élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Így élünk majd nyugdíjasként
Mindennapi szokásaink átalakulása mellett az életszínvonalunk változására is számítunk nyugdíjas éveinkben. Nyugdíjasként több időnk jut alvásra és pihenésre, sokat tévézünk és internetezünk majd. Ugyanakkor a várható jövedelemcsökkenés miatt a legtöbben úgy gondolják, hogy néhány dologról, így az utazásról, a család anyagi támogatásáról vagy épp autó fenntartásáról bizony le kell majd mondaniuk.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tájékozódnak egy pénzügyi befektetés meghozatalakor, az emberek 70%-a felelte azt, hogy mérlegel, összehasonlítja a különböző banki ajánlatokat, és tájékozódik a lehetőségeiről. A megkérdezettek 56% törekszik arra, hogy kiküszöbölje a lehetséges kockázatokat, ugyanis fontosabb neki a pénze biztonsága, mint a hozam nagysága. Minden megfontoltság ellenére az emberek fele úgy érzi, hogy jót tesz az elkötelezettség, vagyis az, ha kötelező havi összegekkel rákényszerül a rendszeres megtakarításra. Érdekes adat, hogy az emberek csupán negyede követi aktívan a befektetéseinek sorsát, és figyeli, hogy hol tud a lehető legnagyobb hasznot elérni.

A megkérdezettek 44% állította, hogy nem rendelkezik számottevő megtakarítással, és 35%-uknak is csak annyi megtakarítása van, ami egy-két hónapig tudná pótolni a bevételkiesést. A megkérdezettek ötöde tudna több hónapnyi bevételkiesést is gond nélkül átvészelni, és csupán 2%-uk érzi azt, hogy kifejezetten magas a megtakarításának összege. „Nem szabad azt gondolnunk, hogy a minimálisan szükséges előgondoskodási célú megtakarítás csak havi több tízezer forintnál kezdődhet. Minél hamarabb kezdünk el félretenni, annál kisebb összeggel kell számolnunk havonta. Éppen ezért lehetőség szerint már az első keresettől érdemes elkezdeni a rendszeres megtakarítást” – mondta Garamvölgyi Zoltán.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!