Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 13. 13:00 | Krajcsó Judit

TAVASZI MADÁRVÉDELEM

Tükörkép-támadások: hogyan védjük meg a feltüzelt madarakat?

A költési időszakban a saját tükörképük látványa miatt ablakokra, autókra támadó madarak sérülése, pusztulása évek óta probléma a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint. Hogyan védhetjük meg őket, és ezzel együtt kocsijainkat, ablakainkat?

Európában és más kontinenseken is rendszeresen figyelnek meg autók fényezését, visszapillantó tükrét és szélvédőjét, valamint házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat. Mindezt akár napokig visszatérve, órák hosszan folytathatják, miközben legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet.

blossom-1324088_960_720

Kép: Pixabay

A tükörkép-támadások hátterében – amely nem azonos az egész évben jelentkező, akár madarak tömeges elhullását okozó ablaknak ütközéssel – a költési időszak kezdetével felerősödő területféltő magatartás, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.
A hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az “ellenség” nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Az ablakban tükröződő “fajtárs” támadása következtében betörő üveg ráadásul a madárnak fizikai sérülést is okozhat.

Madarak a postaládában!
Egyre gyakoribb, hogy fészkelőhelyet keresve a postaládákat szemelik ki a széncinegék.Az ilyen levélszekrénybe dobott küldemények azonban veszélyeztetik a madarakat. Rajtad múlik, hogy megóvd a kis madarakat!

Az MME szerint a parkoló autóknál a probléma a külső visszapillantó tükrök egy-két napig tartó behajtásával, szükség esetén az oldalsó és hátsó ajtók üvegének, esetleg az autó tetejének és motorházának takarásával érhető el.
Épületablakok esetében a tükröződés világos színű függönnyel csökkenthető, külső ragasztócsíkokkal szüntethető meg, de kifeszíthető az üveg külső felülete elé madarakat riasztó, zsinegből és nejlonzacskóból készíthető “rémzsinór” is. Ablakokra belülre felragasztható az egyesület honlapjáról (www.mme.hu) letölthető és kinyomtatható, a madarakat egy-egy üvegfelülettől jó eséllyel távol tartó ragadozómadár-ábrázolás is – áll a közleményben.

Friss! Meglőtték Hernádot, a gólyát!
Bekerült a Mályi Természetvédelmi Egyesület madármentő állomásra az első sérült gólya, sajnos lőtt sebbel. Hernádnak az első vizsgálatok szerint „szerencséje” volt, mert a nyaki csigolyát érte a lövés (a legöregebb magyar gólyaként számon tartott példánnyal például sajnálatos módon ugyancsak lövés végzett). A jövő hét vége felé várhatóan már szabadon tudják engedni, és jó eséllyel párba állhat a tojójával, aki tudomásunk szerint eddig még nem érkezett meg. A madár egyébként a megtalálásához legközelebb eső folyóvízről kapta ideiglenes nevét. A madár felépülését az MTE Facebook-oldalán, weboldalán, továbbá az alábbi élő, éjjel-nappali webkamerán is nyomon követhetik az érdeklődők: http://animalslife.net/malyi-bird-rescue-station/

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!