Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 15. 06:30 | László Márta

ARANYTOLL

Szólásszabadság – 2017

Bársony Éva, dr., László Ágnes, Léderer Pál, Szekeres István, Vince Mátyás és dr. Szabó Zsolt kapta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének idei életműdíját, az Aranytollat a Magyar Sajtó Napja alkalmából. A márciusi ifjak 12 pontjából az első a sajtószabadságot követelte!   

 

ARANYTOLL
A MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy emlékül és elismerésképpen a Magyar Sajtó Napján minden évben Aranytoll-díjat adományoz a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak, életművük elismeréseként. Az Aranytollakat az e célra alakított bizottság javaslata alapján az Elnökség évente egy alkalommal hat, köztük egy határon túli újságírónak ítéli oda.

– Az újságíró nem a szórakoztatóipar része, hanem a társadalmi változások őre, néha katalizátora is, a hatalom ellenőre, az egyszerű ember képviselője – mondta a szövetség februában megválasztott elnöke, Hargitai Miklós az ünnepségen. Hozzátette, örül, hogy más újságírószervezetek képviselői is eljöttek az ünnepségre, és teljesen mindegy, hogy az újságírók a politikáról mit gondolnak, mert az magánügy. Az azonban nagyon fontos, hogy ha a nyilvánosságról ugyanazt gondolják, legyenek tudatában annak, milyen állapotban van ma Magyarországon a nyilvánosság, és annak is, hogy ha ezen változtatni szeretnénk, azt csak együtt tudják megcsinálni!

Aranytoll, MÚOSZ, Kép: MÚOSZ

Aranytoll, a díj, és kitűzöje, Kép: MÚOSZ

Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő ünnepi köszöntőjében felidézte gyerekkora forradalmi “három tavaszos” ünnepségeit, amikor 1848. március 15-ét egy olyan rendszerben köszöntötték, amelyikben – mint mondta – gyakorlatilag nem volt sajtószabadság. Addig pedig, amíg a mai sajtóban is léteznek úgynevezett tiltólisták arról, hogy kik, hol szerepelhetnek, addig nálunk most sem lehet sajtószabadságról beszélni. Az ilyen jelenségek ellen pedig közös fellépésre van szükség – fogalmazott Kukorelly Endre.

Az ünnepségen – a hagyományoknak megfelelően – átadták át a MÚOSZ életműdíjait, az Aranytollakat.

Mi a sajtószabadság?
Amikor a sajtó munkatársai maguktól, csupán saját szakértelmükre, tapasztalatukra és véleményükre hagyatkozva, külső befolyásoktól, fenyegetésektől és törvényi korlátoktól mentesen döntik el, hogy az általuk szerkesztett sajtótermékekben milyen tartalom jelenik meg. (Forrás: wikipedia)

Idén Bársony Éva, a Népszava kulturális újságírója, főmunkatársa, dr. László Ágnes író, újságíró, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője, Léderer Pál egykori népszabadságos újságíró, szerkesztő, Szekeres István, az utanpotlassport.hu szerkesztője, Vince Mátyás, az MTI korábbi elnöke és dr. Szabó Zsolt erdélyi zsurnaliszta, a kolozsvári Művelődés című folyóirat könyvtagozatának egykori vezetője vehette át az elismerést.

Most adták át a MÚOSZ tagozatainak díjait is. Környezetvédelmi és vízügyi írásaiért Viniczai Sándor, a Magyar Mezőgazdaság szerkesztője, gazdasági tárgyú írásaiért Illésy Sándor, az MTI/MTVA Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tudósítója, a kulturális sajtóban kifejtett tevékenységéért pedig Tálas Andrea, a HVG szerkesztője vehetett át az elismerést.

Szívből gratulálunk!

Nagy vihart kavart Bob Dylan irodalmi Nobel-díja
Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A testület indoklása szerint a világhírű énekes – aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában – új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!