Facebook hozzászólás
382

Szökj melegbe a havazás elől!

Egyre több magyar utazik ilyenkor a forró, trópusi éghajlatú országba. Észak-Afrika, a Távol-Kelet, illetve Európán belül a Kanári-szigetek tengerpartjait választják. Elsősorban pihenésre szánják a kint töltött időt, mintsem aktív kikapcsolódásra. Az évszakváltó utazásnak is megvannak a hátulütői. A Groupama Biztosító listát készített, hogy mindezeket miként kerülhetjük el.

A télből a nyárba utazás garantáltan emlékezetes marad, jobb esetben az örömök, nem a bosszúságok miatt. Pedig azokból is juthat bőven, ha nem készülünk tudatosan előre a kalandra. Egy téli, egzotikus utazáskor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni!

Thai táncosnő, Kép: pxhere
Kép: pxhere

Amikor kiválasztjuk a célországot, érdemes minél több információt gyűjteni az egészségügyi kockázatokról. Ha szükséges, vállaljuk be a védőoltást, nem elfeledve, hogy azokat az utazás előtt, időben kell megkapnunk. Ugyanígy fontos előre tájékozódni, hogy a csapvíz iható-e!

Célszerű egy kis elsősegély-csomagot összeállítani, amely tartalmazza az alapvető és a már állandóan használt szükséges gyógyszereket (fájdalomcsillapító, kalcium, sebtapasz, fertőtlenítőszer, vérnyomáscsökkentő). Mivel nem vagyunk felkészülve az ilyen helyeken előforduló kivételesen erős napsugárzásra, így napégés elleni krémet is dobjunk a bőröndbe.

Ellenőrizzük személyes irataink érvényességét, nehogy a lejárt útlevél, személyi igazolvány miatt kelljen halasztani az utazást. Ahova kell vízum, számoljunk az ügyintézés átfutási idejével.

Nem minden tengerparton fogad bennünket hőség. Készüljünk fel az alkonyatot követő hűvösre, heves esőzésre vagy egyes országokban az ilyenkor szokásos erős szelekre. Tájékozódjunk az éghajlati sajátosságokról, melyek akár adott országon belül is különbségeket mutatnak!

Trópusi strand, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A távoli országokba utazók készüljenek reptéri átszállásra. A nemzetközi reptereken könnyű eltévedni, ezért érdemes a repterek honlapján elérhető térképeken előzetesen megtervezni a kapuk közötti útvonalat – főleg ha csak feszes tempóban érhető el a csatlakozás.

Sielsz, motorozol, nyaralsz vele, mi az?
Akció- vagy sportkamera névvel illetik azokat az eszközöket, amelyeket kifejezetten sport vagy szabadidős tevékenységekhez ajánlanak, és fényképek, videók rögzítésére alkalmasak. A két megnevezés között nincs különbség, de a gyártók és a készülékek képességei között nagyon is nagy eltérés lehet. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni, ha a síelés, sportolás, utazás izgalmait akciókamerával szeretnénk rögzíteni.

Az utazás előtt válasszunk megfelelő utasbiztosítást. Tengerentúli, egzotikus úti cél esetén mindenképpen érdemes emelt szintű szolgáltatást nyújtó utasbiztosítást kötni. Fontos tudni, hogy sokszor nem elég egy bankkártyába épített utasbiztosítás fedezete, de az Európai Egészségbiztosítási Kártya sem jelent önmagában automatikusan biztosítékot, hiszen önrészt sok országban mindenképpen fizetni kell, magánkórházakban pedig nem fogadják el a kártyát fedezetként.

Az egyik legfontosabb, hogy utazás előtt ellenőrizzük, a célország szerepel-e a kormány által összeállított utazásra nem javasolt országok listáján. Ha igen, érdemes újratervezni az úti célt, és biztonságosabb helyszín után nézni, már csak azért is, mert baj esetén a tiltólistán szereplő országokban bekövetkezett károkra nem térítenek a biztosítók.

Ha odafigyelsz ezekre a szempontokra, nemcsak az álmaidat válthatod valóra, de nagyon sok felesleges kiadástól is megóvhatod magad!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!