Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. március 16. 09:00 | PP-Eletforma

Télbúcsúztató

Szobrot égetett Szőke Gábor Miklós Moszkvában

Az orosz főváros kortárs kulturális központjában, a Gorkij parkban a szobrászművész égő szoborinstallációjával ünnepelte több ezer ember a tél búcsúztatását.

Télbúcsúztató Moszkvában elégetik a barlngot a medve körül, Kép: sajtóanyag

Télbúcsúztató Moszkvában, Kép: Viszlay Márk

Szőke Gábor Miklós monumentális köztéri állatszobrairól ismert a nemzetközi porondon. Ezért kérték fel őt Oroszország legfontosabb téli eseményének kidolgozására. A búsójáráshoz hasonló Maslenitsa, télbúcsúztató ünnep több millió embert mozgat meg szerte Oroszországban.

Rengeteg városban ünneplik, közöttük kiemelt jelentőségű az orosz főváros kortárs kulturális központjában, a Gorkij parkban évről évre megrendezésre kerülő többnapos fesztivál, amelyre rengetegen látogatnak el minden évben. A Moszkva folyóval határolt kulturális központ, Moszkva legnagyobb parkja, egész évben számos kiemelkedő kulturális programnak koncerteknek, kortárs kiállításoknak, installációknak, szobroknak ad helyet.

A Gorkij parkban minden évben egy ismert kortárs orosz művész alkotását égetik el a Maslenitsa ünnnepsorozat alkalmával. Idén ez az első alkalom, hogy nem orosz művészt kértek fel az ünneplés koncepciójával.

Elismerés
Szőke Gábor Miklósnak ez a negyedik köztéri szobra Oroszországban. A Gorkij parkban már áll egy alkotása, a Komondor-erő, amely óriási népszerűségnek örvend. A művész három évvel ezelőtt mutatkozott be Vyksában, ahol egy nemzetközi művészeti program keretében egy hatalmas unikornist készített a városnak, a következő évben Nyizsnyij Novgorod Kreml előtti sétányára emelte légies acél szarvas szobrát, amely a város fő szimbóluma. Az idei Maslenitsa alkotása hatalmas médiavisszhangot váltott ki, az orosz sajtó a művész medve szobrát Maslenitsa új szimbólumaként emlegeti.

A szobrászművész  újraértelmezte az orosz hagyományokat, a Maslenitsa rituálás égetés áldozata, a tradicionális orosz női bábú helyett egy hatalmas zárt barlangformát alkotott, amely a zord telet szimbolizálja. Az installációban felhasználta a művész régi alkotásainak egyes darabjait is, amelyek utoljára szerepelnek a téli tisztítótűzben, főnix madárhoz hasonlóan elégnek és a tavasz köszöntésével újjászületnek egy új, erős állat képében. A fából készült barlanginstalláció alatt a művész egy medvét rejtett el, amelyet a tél búcsúztató ünnep alkalmából előhívott a barlangjából.

A Maslenitsa záróeseményén egy tüzes performansz keretében több ezer ember előtt a művész lánga borította a 7 méteres barlanginstallációját, amely égő virágsziromként nyílt ki és feltárult a hatalmas, acélelemekből hegesztett medve alkotása, amely a programsorozat legnagyobb meglepetése volt. A patinázott acélból készült medve szobor, a Gorkij park állandó köztéri szereplőjeként fogja őrizni a parkot.

– Fantasztikus érzés volt átélni ezt az orosz tradicionális ünnepet és  több ezer ember előtt életemben először felgyújtani köztéri szobromat. Munkáim évek során egymásra épülnek, folyamatosan kísérletezek új anyagokkal, a ciklikusság, a folyamatos körforgás és az állandóság kettőssége jellemzi őket. A Maslenitsa projekt ennek a folyamatnak a monumentális megtestesülése. Egy alkotás, amely elég és létrejön belőle egy új, amely egy állandó köztéri szobra és fontos szimboluma Oroszországnak – mondta Szőke Gábor Miklós, szobrászművész.

Azt már olvastad, hogy apa és fia, Kádár János Miklós és Kádár Gergely közös kiállítása látható Balatonfüreden? Itt nézz utána!

 

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!