Facebook hozzászólás
349

Szobrot égetett Szőke Gábor Miklós Moszkvában

Az orosz főváros kortárs kulturális központjában, a Gorkij parkban a szobrászművész égő szoborinstallációjával ünnepelte több ezer ember a tél búcsúztatását.

Télbúcsúztató Moszkvában elégetik a barlngot a medve körül, Kép: sajtóanyag
Télbúcsúztató Moszkvában, Kép: Viszlay Márk

Szőke Gábor Miklós monumentális köztéri állatszobrairól ismert a nemzetközi porondon. Ezért kérték fel őt Oroszország legfontosabb téli eseményének kidolgozására. A búsójáráshoz hasonló Maslenitsa, télbúcsúztató ünnep több millió embert mozgat meg szerte Oroszországban.

Rengeteg városban ünneplik, közöttük kiemelt jelentőségű az orosz főváros kortárs kulturális központjában, a Gorkij parkban évről évre megrendezésre kerülő többnapos fesztivál, amelyre rengetegen látogatnak el minden évben. A Moszkva folyóval határolt kulturális központ, Moszkva legnagyobb parkja, egész évben számos kiemelkedő kulturális programnak koncerteknek, kortárs kiállításoknak, installációknak, szobroknak ad helyet.

A Gorkij parkban minden évben egy ismert kortárs orosz művész alkotását égetik el a Maslenitsa ünnnepsorozat alkalmával. Idén ez az első alkalom, hogy nem orosz művészt kértek fel az ünneplés koncepciójával.

Elismerés
Szőke Gábor Miklósnak ez a negyedik köztéri szobra Oroszországban. A Gorkij parkban már áll egy alkotása, a Komondor-erő, amely óriási népszerűségnek örvend. A művész három évvel ezelőtt mutatkozott be Vyksában, ahol egy nemzetközi művészeti program keretében egy hatalmas unikornist készített a városnak, a következő évben Nyizsnyij Novgorod Kreml előtti sétányára emelte légies acél szarvas szobrát, amely a város fő szimbóluma. Az idei Maslenitsa alkotása hatalmas médiavisszhangot váltott ki, az orosz sajtó a művész medve szobrát Maslenitsa új szimbólumaként emlegeti.

A szobrászművész  újraértelmezte az orosz hagyományokat, a Maslenitsa rituálás égetés áldozata, a tradicionális orosz női bábú helyett egy hatalmas zárt barlangformát alkotott, amely a zord telet szimbolizálja. Az installációban felhasználta a művész régi alkotásainak egyes darabjait is, amelyek utoljára szerepelnek a téli tisztítótűzben, főnix madárhoz hasonlóan elégnek és a tavasz köszöntésével újjászületnek egy új, erős állat képében. A fából készült barlanginstalláció alatt a művész egy medvét rejtett el, amelyet a tél búcsúztató ünnep alkalmából előhívott a barlangjából.

A Maslenitsa záróeseményén egy tüzes performansz keretében több ezer ember előtt a művész lánga borította a 7 méteres barlanginstallációját, amely égő virágsziromként nyílt ki és feltárult a hatalmas, acélelemekből hegesztett medve alkotása, amely a programsorozat legnagyobb meglepetése volt. A patinázott acélból készült medve szobor, a Gorkij park állandó köztéri szereplőjeként fogja őrizni a parkot.

– Fantasztikus érzés volt átélni ezt az orosz tradicionális ünnepet és  több ezer ember előtt életemben először felgyújtani köztéri szobromat. Munkáim évek során egymásra épülnek, folyamatosan kísérletezek új anyagokkal, a ciklikusság, a folyamatos körforgás és az állandóság kettőssége jellemzi őket. A Maslenitsa projekt ennek a folyamatnak a monumentális megtestesülése. Egy alkotás, amely elég és létrejön belőle egy új, amely egy állandó köztéri szobra és fontos szimboluma Oroszországnak – mondta Szőke Gábor Miklós, szobrászművész.

Azt már olvastad, hogy apa és fia, Kádár János Miklós és Kádár Gergely közös kiállítása látható Balatonfüreden? Itt nézz utána!

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!