Facebook hozzászólás
318

Szívjunk együtt szál nélkül!

Szívószálmentesség éjjel-nappal! Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány újra a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot. Kezdeményezésükhöz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozik, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat. A kampányt augusztus 5-én egy nagy, közös szívószálmentes koccintással indítják el a Szabihídon.

Ha nyár, akkor a jeges limonádé, szörp, koktélok és a bulizás mindenkinek eszébe jut. Arra már kevesebben gondolnak, hogy ezek milyen környezeti hatásokat vonzanak. Gondoljunk csak egy koncert utáni képre valamelyik nagy szabadtéri helyszínen; eldobható műanyag poharakon, szívószálakon taposva tartunk a kijárat felé. Ezeket pedig jó esetben összeszedik, és szelektálják, de sokszor a kommunális szemétlerakóra, onnan pedig a vizeinkbe, tengeri állatok testébe, gyomrába is kerülhet. A videót, amelyben egy teknős orrából próbálnak kihúzni egy szívószálat, talán már senkinek sem kell bemutatni!

Szívószállal ivó lányok, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– A tavalyi nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy idén augusztusban is szívószálmentességre ösztönzünk mindenkit. Úgy gondoljuk, hogy sok kis lépéssel is nagy eredményeket lehet elérni, és ha valaki lemond a szívószálról, később a többi, egyszerhasználatos műanyagot is könnyebben kiiktatja az életéből – mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

A régen még luxuscikknek számító szívószál manapság automatikusan kerül a poharunkba, ha egy étteremben vagy szórakozóhelyen iszunk valamit. A kb. 20 perces használatért azonban nagy árat fizetünk, hiszen több, mint 500 év alatt bomlik le, és ekkor sem tűnik el teljesen, csak apró darabokra esik szét. A Gasztrohős számításai szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg.

– A Night Mayor Budapest a város éjszakai életének fenntarthatóbbá tételéért dolgozik, ezért Egyesületünk meglévő és leendő pártoló tagjai is örömmel csatlakoznak a Szívószálmentes Augusztushoz.

Bioboltok a tenyeredben
Bevásárlószatyor, lelkesedés, szezonális receptek mind megvannak, de nem tudod, hogy hol szerezhetnéd be a hozzávalókat? A Felelős Gasztrohős Alapítvány applikációja ebben segít! Elő az okostelefonokat!

Akkora a lelkesedés, hogy a nyár innentől “örökké tart”, a pesti éjszakában augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba, vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak. Ezzel a lépéssel – számításaink szerint – havonta majd 160.000 szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből. ha ezen szívószálakat egymás mögé tennénk, mintegy 400 kilométert tenne ki, vagyis annyi  műanyagszemét nem kerül ki a környezetbe, amennyivel a Balaton kétszer körbe tudnánk keríteni. Reméljük ezzel olyan mozgalmat indítunk, ami pár éven belül teljesen száműzi a műanyagot a városi éjszakából – mondta Német G. Dániel, a Night Mayor Budapest egyesület képviseletében.

Mostantól tehát könnyebb dolguk lesz a környezettudatos vendégeknek, nem szükséges előre mantrázni a “Köszönöm, nem kérek szívószálat mondatot”, hiszen a Felelős Gasztrohős részéről 22 budapesti és 2 vidéki Fenntartható Vendéglátóhely tart szívószálmentes hónapot.

A Gasztrohősök és a budapesti éjszaka nagykövetei augusztus 5-én a Szabadság hidat is szívószálmentesítik egy flashmob keretében; arra bíztatnak mindenkit, hogy hozzon magával egy jeges italt, fröccsöt vagy érkezzen rúzsban és bizonyítsák be együtt, hogy bármi lehet szívószálmentesen is finom!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!