Facebook hozzászólás
385

Színes húsvéti programok országszerte – Válogass!

Rengeteg színes húsvéti program várja a kirándulni és utazni szeretőket országszerte. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a kedvükre való időtöltést, miközben számos ünnepi szokással és érdekes látnivalóval ismerkedhetnek meg. Irány bármerre!

A gödöllői királyi kastély ibolyaszínbe borul húsvét vasárnap, hétfőn pedig a népi hagyományok elevenednek meg a helyszínen. Vasárnap délelőtt Erzsébet királyné 21. századi megszemélyesítője nyitja meg a gödöllői kastély kapuját, majd hivatalos udvari fogadást tart. Lesz többek között ibolyagyűjtés, ibolya „íz-lelő” – vagyis ibolyás ételek kóstolója –, lábbáb-előadás és gyermekszínház. Emellett kedvezményesen mehetnek be a kastélyba az ibolyaszínbe öltözött gyermekek és a 2014-ben ibolyalakodalmukat, vagyis a 15. házassági évfordulójukat ünneplők. Húsvét vasárnap lesz látható először az a selyemruha, amelyet Erzsébet királyé viselt egykor gödöllői látogatásán.

Erzsébet királynéval is találkozhatunk a kastélyban
Kép: kiralyikastely.hu

Húsvét hétfőn tojáskereséssel, népi játszótérrel, kisállat- simogatóval és kézműves-foglalkozásokkal népi hagyományok elevenednek meg. Ezen a napon mutatják be a Sajttorta című könyvet is, amelyben gyermekek írták le prózában, versben, vagy jelenítették meg rajzban, hogyan látják Magyarország „dinamikusan fejlődő történelmi és turisztikai helyszíneit”.

A Budavári Húsvéti Sokadalom látogatóit életfaavatóval, koncertekkel, táncházzal, meselabirintussal, állatsimogatóval, hagyományőrző játszóházzal és ügyességi játékokkal, többek között tojásgurítással és tojáskapkodással várják április 19. és 21. között. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában zenés tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. A Festők a tükörben – magyar önarcképek az Uffizi Képtárból című múzeumi kiállítás és állandó tárlatai pedig a húsvéti sokadalom belépőjével látogathatók a rendezvény ideje alatt, a múzeum nyitvatartási idejében. A régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és -festők bemutatói mellett a mézeskalácsból készült tojáskészítés titkait és régi mesterségek számtalan fortélyát lesheti meg és próbálhatja ki a közönség.

Pirostojás-expresszt közlekedtet április 19-én, nagyszombaton az Északerdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja, amely kicsiket és nagyokat egyaránt vár első húsvéti programjára. A Pirostojás-expressz az Ortástető állomásig közlekedik a kisvasút mahócai szárnyvonalán, és az ébredő bükki erdő szépségeiben gyönyörködhetnek az utasok.

Az Emmausz-járás megtartásával ünneplik a húsvétot a Baranya megyei Bólyban. A több mint százéves, eredendően bólyi német népszokás Jézus feltámadását követő megjelenésének Lukács evangéliumában részletezett történetét idézi fel húsvéthétfőn. A programok szabadtéri misével kezdődnek, és színes folklórműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal teszik vonzóvá a hétvégi ünnepet.

Mi az Emmausz-járás?
Lukács írja le részletesen, hogy Jézus feltámadása másnapján, húsvéthétfőn a Jeruzsálemből Emmauszba vezető úton találkozott két tanítványával, akik nem ismerték fel benne mesterüket, hanem az ő kereszthalála utáni rejtélyes eltűnéséről számoltak be neki. Jézus felidézte feltámadásának bibliai jövendöléseit, és szólt az előző napok tragikus és csodálatos eseményeiről is. Emmauszba érve rájuk esteledett, ezért tanítványai – Kleofás és Lukács által meg nem nevezett társa – vacsorát és szállást ajánlott fel Jézusnak. Csak akkor ismerték fel őt, amikor megszegte kenyerüket, ám abban a pillanatban el is tűnt előlük. A tanítványok nyomban visszafordultak, hogy a megváltó feltámadásának bizonyosságáról hírt vigyenek Jeruzsálembe. A történet egy másik gyakran idézett mozzanata a tanítványok elkeseredése, akik Jézus elvesztésében mindannak összeomlását látják, amiben addig hittek, és ami jobb jövőt ígért nekik. Akkor még nem értették Jézus küldetését, nem hitték el, amit másoktól már hallottak, hogy a sírban nem találtak senkit, és Jézus feltámadt. Ennek tanulsága, hogy a reményt nem szabad feladni, az ígéret beteljesül.
Húsvéti előkészületek a Sóstói Múzeumfaluban – Kép: MTI

A Sóstói Múzeumfaluban hagyományos húsvéti tojásfestésre várják a látogatókat a péntektől vasárnapig, április 21-én pedig egész napos programmal készül a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található skanzen, amelynek templomában húsvéti istentiszteletet tartanak. A misztérium kedvelői a múzeumfalu babonaházában szörnyülködhetnek régi históriákon, s megtudhatják, van-e alapja a hiedelmeknek. Lesz kóstolóval egybekötött népi gasztronómiai bemutató, valamint húsvéti nagyvásárt, kézműves foglalkozásokat is tartanak.

Győrben a Belvárosi Húsvét elnevezésű rendezvény csütörtöktől szombatig tart, a kínálatában kiállítások, tárlatvezetések és kézműves foglalkozások szerepelnek. A húsvéti ünnepkör és a műemléki világnap alkalmából a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Zichy Ferenc Látogatóközpont közösen szervezte a programokat, amelyeket a Szent Kereszt – Az ÉLET fája című időszaki kiállítás nyit meg, ahol főleg olyan képző- és iparművészeti tárgyakat, restaurálási terveket láthatnak a látogatók, amelyek Krisztus keresztre feszítésének legkülönfélébb ábrázolási módjait mutatják be.

Forrás: MTI



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!