Facebook hozzászólás
345

Színes budapesti programok a Múzeumok éjszakáján!

Mi most a szombati Múzeumok éjszakája budapesti programjai közül válogattunk, amelyeken koncertek, kortárstánc-előadások és improvizatív színház mellett tárlatvezetések és filmvetítések is szerepelnek a látnivalók között.

A Múzeumok éjszakája szombati  programsorozatát a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes meglepetéskoncertje nyitja majd a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén.  A zenekarnál régi hagyomány a meglepetéskoncert, ahol a program csak közvetlenül a karmesteri pálca felemelkedése előtt derül ki.

Biciklis körhinta lesz a Néprajzi Múzeumban – Kép: wikipédia

A Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményében vezetett séták lesznek, valamint nyomozós játék, szélmalomkészítő workshop, a Babtársulat gyerekelőadása, dumaszínház és az A.K.T. színészzenekar műsora is szerepel a programkínálatban.
A Néprajzi Múzeum aulájában biciklis körhinta forog egész este, Kitlinger Kálmán interaktív mesterség-bemutatót tart, a könyvtárteremben pedig dokumentumfilmeket vetítenek. A folkkocsmában közeli és távoli földrészekről készült néprajzi fotók láthatók, a gitáros kamarakoncerteken reneszánsz, kortárs és spanyol romantikus szerzők művei csendülnek fel. A kiscsoportos túrák a múzeum soha nem látott helyszíneire, például a padlástérbe vezetnek.
Az Iparművészeti Múzeum Pompa az asztalon című tárlata az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatja be, emellett alkotóműhelyek és plakátkészítés is várja az érdeklődőket. A nagytétényi kastélyban kosztümös tárlatvezetés lesz a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című állandó kiállításban, fellép a Góbé zenekar, s a kastélyban vendégeskedik a Tropicarium is.
A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületében az I. világháború korát idéző divatkiállítás látható, míg A hátország a világháborúban című, 18 órakor nyíló tárlat az otthon maradt asszonyok és gyerekek napi életét mutatja be. A látogatók megtekinthetik az épületet és az elmúlt évszázadok értékes iratait is, a raktárak viszont csak korlátozott létszámmal látogathatók, jelentkezni a helyszínen lehet.
A Cseh Tamás Archívumban fellép a Kaláka, a Szélkiáltó, Novák János és az Ad Libitum, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás. A kivetítőn egyebek mellett egykori híradófelvételek, isonzói, bukovinai és kenyérmezői csatajelenetek, a háborús ország mindennapjairól készült tudósítások láthatók.

Toulouse-Lautrec-kiállítást a Szépművészetiben! Most nézd meg!
Április vége óta látható nagyszabású Toulouse-Lautrec világa kiállítást ajánljuk a Szépművészeti Múzeumban. A 150 éve született francia festő mintegy 170 alkotása mellett korabeli film- és hangfelvételeken, valamint fotókon is láthatjuk, hallhatjuk a litográfiákon szereplő táncosokat, énekeseket, színészeket.

A Gellért-hegy szikláira vetített videoanimációval emlékeznek Herman Ottó polihisztorra. A természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész és politikus munkásságát bemutató videoanimációt 21.30-tól éjjel 2 óráig folyamatosan láthatja a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon.
A Terror Háza aktuális időszaki kiállítása Alekszandr Szolzsenyicin író élettörténetét és főbb munkáit ismerteti meg a közönséggel, emellett ritkán látható történelmi témájú dokumentumfilmeket vetítenek. Megtekinthető egyebek mellett a Mindszenty József bíboros életét nyomon követő film és a rendszerváltás korszakát felidéző Közös siker című alkotás.
A Balassi Intézet. az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének hangulatát idézi meg Kinszki Imre fényképeivel és a Hot Jazz Banddal.
A Magyar Nemzeti Múzeumban Túlélők/Survivors címmel nyílik tárlat Aliza Auerbach izraeli fotográfus képeiből.
A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) koncertek, kortárstánc-programok, improvizatív színház és diavetítéssel összekötött történetmesélés szórakoztatja a közönséget.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban a Budapesti Vonósok adnak kamarakoncertet, a Kistehén Zenekar slammervendégekkel lép fel, de lesz tárlatvezetés a Madách retro kiállításban, felolvasószínházi előadás és házibuli rock and roll-tanítással egybekötve.
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum programjai a Puskás Ferenc Stadionban délután 4 órától hajnali 2 óráig tartanak. A futballpályán ügyességi játékokat, sportvetélkedőket és népi sportjátékokat lehet kipróbálni. Az épületben múltidéző stadionvezetési túrák indulnak, éjjel pedig olimpiai fáklyával lehet majd futni a létesítmény körül.

A Nemzeti Táncszínház műsorát is láthatjuk – Kép: cultura.hu

A Magyar Nemzeti Galériában mások mellett a Nemzeti Énekkar, Dominkó István zongoraművész és a Nemzeti Táncszínház előadása szórakoztatja a közönséget.
A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában (BTM) fellép a Gemma Énekegyüttes, Albert Dániel zongoraművész filmzenéket és ismertebb slágereket játszik, este pedig a Mystery Gang együttes ad koncertet, emellett kínai oroszlántánc-, kalligráfiai bemutató és oktatás várja az érdeklődőket.
Az Aquincumi Múzeumban kosztümös tárlatvezetés lesz az ókori polgárváros romjai között és a római mintára megépített, berendezett lakóházban, lesz görög jósda, fellép a Sirtos Együttes és az Akropolis Kompania.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum látogatói regisztrációval tekinthetik meg a Hunyad-pincét és az Apostolok tornyát, bekukkanthatnak a könyvtár más napokon elzárt raktárába és végigsétálhatnak a földszinti folyosók labirintusán. Az udvaron ökörfogatozás, ügyességi játékok, állatsimogató és „tanyaolimpia” – tojáskeresés, patkódobás, talicskatolás, csergetés, tülkölés, pányvavetés – szórakoztatja a gyerekeket. Éjfélkor tűzugrás lesz a múzeum udvarán a Görömbő Kompánia zenei kíséretével.

További programokról és a vidéki helyszínekről itt tájékozódhatsz!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!