Facebook hozzászólás
616

Szeretjük a plasztikot külföldön is

A magyar utazók egyre gyakrabban rendezik kártyával a szálláshoz és közlekedéshez kapcsolódó költségeiket – derült ki a Mastercard legfrissebb fogyasztói felméréséből. Jelentősen nőtt azok aránya, akik utazás előtt az interneten vagy az utazási irodában fizetnek bankkártyával ezekért a szolgáltatásokért.

A Mastercard kutatása szerint a magyarok 37 százaléka utazott tavaly külföldre magáncélból, ez nagyságrendileg megfelel a korábbi évek átlagának. Az utazók 40 százaléka fizette bankkártyával a szállásköltségeit (vagy annak egy részét), ami 9 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. A bankkártyával fizetők közül sokan még az utazás előtt, a magyarországi utazási irodában (33%) vagy az interneten (30%) rendezték a szállásköltségeket, míg 25 százalékuk a célállomáson egyenlítette ki a számlát.
Tíz százalékkal nőtt azok aránya is, akik a közlekedéshez kapcsolódó költségeket fizették kártyával, itt is főleg az előre fizetés terén volt jelentős a bővülés. Nem meglepő, hogy tavalyhoz képest 5 százalékkal többen érveltek úgy, hogy azért sem visznek magukkal sok készpénzt a külföldi útjukra, mert a nagyobb költségeket (szállás, közlekedés, étkezés) már előre kifizetik.

Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

2016-ban a magyar kártyabirtokosok háromnegyede külföldre is elvitte a bankkártyáját, kétharmaduk pedig élt is a kártyás fizetéshez kapcsolódó előnyökkel. A kártyát külföldre is magával vivő felhasználók 15%-a teljes mértékben egyetértett azzal, hogy nem feltétlenül kell valutát magánál tartania, hiszen bármikor fizethet kártyával vagy vehet fel pénzt az ATM-ből, míg minden harmadik ilyen kártyabirtokos nyilatkozta azt, hogy ugyan visz valamennyi készpénzt magával, de rendszeresen fizet kártyával is külföldi utazásai során.

Óvodás bankkártyával? Miért ne!
Már az egészen kis gyerekek játékai között megtalálható a mobiltelefon, de ugyanúgy a műanyag bankkártya is, így mindkettőt felismerik, tudják melyik mire való. És vajon mit kap előbb a gyerek: mobilt vagy bankkártyát?

A kutatás azt is alátámasztotta, hogy nem csak az utazás előkészületeinél, de a külföldi pihenés során is jó szolgálatot tesz a plasztik: egyre több esetben kerül elő az utazók pénztárcájából külföldi éttermekben, a szórakoztató programok során, valamint a nem élelmiszer jellegű termékek vásárlása esetén is. 2015-höz képest nőtt továbbá az autóbérlésnél kártyával fizetők száma, de a busz- és vonatjegyekért is többen fizettek plasztikkal külföldön, mint a korábbi években.




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!