Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 18. 13:00 | PP-Eletforma

GASZTROKALANDOZÁS

Szárnyát vagy combját?

Amikor étterembe készülünk, csak a legritkább esetben jelenik meg lelki szemeink előtt egy elegáns szálloda étterme. Pedig számtalan érv szól e meghatározó gasztronómiai műhelyek mellett. A szállodai vendéglátó egységeknek sok előítélettel kell megküzdeniük, annak ellenére, hogy kínálatukat mindig a legújabb nemzetközi gasztronómiai trendek alapján állítják össze a legszélesebb tapasztalatokkal rendelkező, kitűnő séfek.  

Libamáj terrine Békben, Kép: Danubiushotels

Libamáj terrine Békben, Kép: Danubius Hotels

Ha valaki, akkor a szállodai konyhák vezetői igazán mindenre felkészültek, hiszen egy szállodában a folytonosan megújuló  á la carte kínálat mellett a legkülönfélébb típusú és létszámú hazai és nemzetközi rendezvény kívánalmainak kell eleget tenniük. Mindezt a különféle étkezési szokások és egyre nagyobb számban jelentkező ételallergiák figyelembevételével. Indiai esküvő, távol-keleti diplomáciai küldöttség, centenáriumi, múltidéző gála, Márton-napi gasztrofesztivál, a legkülönfélébb tematikus estek – minden egyes rendezvény új kihívást jelent a séfnek és csapatának.

Süti a Hiltonban, Fotó: Danubiushotels

Süti a Hiltonban, Fotó: Danubius Hotels

A szállodáknak fontos cél, hogy vendégeik házon belül a legmagasabb színvonalú kiszolgálást kapják – ne menjenek máshova étkezni -, de talán még ennél is fontosabb a visszajáró, helyi törzsvendégi kör kialakítása. A hazai vendégeknél olyan előítéleteket kell lebontani, mint a megfizethetetlen árszínvonal, a hagyományos magyar ételkínálat, az unalmas étlap és a tömeges étkeztetés. Szerencsére egyre több szép példáját látjuk a koncepciójában a kor szellemét tükröző éttermeknek, melyek ételkínálata felveszi a versenyt a város legfelkapottabb helyeivel.

László György, a Danubius Hotels Group vezető konyhafőnöke 46 szálloda séfjeinek munkájáért, konyháinak összehangolt működéséért felel 5 országban. – A nemzetközi gasztronómiában jelentkező új trendek, a hagyomány és evolúció valamint a gasztroglobalizáció nálunk is meghatározóak. Folyamatosan megújulni képes konyháinkban a kor szellemének és a vendégek igényeinek megfelelően természetesen a XXI. századi konyhai technológiák, a legkorszerűbb tálalóeszközök is megtalálhatóak. –

A trendkövető, ám a hagyományokat megtartó, klasszikusokat újragondoló kínálat mellet szép környezettel, egyedi beltér kialakításával teszik még vonzóbbá a szállodai vendéglátóhelyeket. Jó példa erre a kortárs ételeket és kézműves söröket kínáló, kívül-belül stílusosan megújult Gellért Söröző és annak terasza, melyet a budaiak egy-kettőre a szívükbe zártak. A Danubius Hotel Gellért a magas színvonalú indoor gasztronómiai fesztiválok rendezésével hívta fel magára a hazai közönség figyelmét, a legismertebb az immár 5 alkalommal megrendezett, nagyszabású Márton Napi Liba- és Borfesztivál, de volt ott már spanyol bor-, balatoni bor- és hal fesztivál, jelenleg pedig az „Első téli sörfesztivál” megrendezésére készül Frideczky András séf és csapata. (Forrás: gellertsorozo.hu)

Érlelt bélszínjava óriás garnélával) baby salátákkal újhagymás burgonya pürével a Békében, Kép: Hungarhotels

Érlelt bélszínjava óriás garnélával) baby salátákkal újhagymás burgonya pürével a Békében, Kép: Danubius Hotels

 

A Radisson Blu Béke Brain Food koncepciója hangos siker a szakmai berkekben – innovatív tálalásról, a kávészüneti kínálat megreformálásáról van szó, mely a magas szénhidrát tartalmú pogácsa-aprósütemény-miniszendvics kombó helyett a gondolkodást serkentő teljes kiőrlésű kenyereket, halféléket, nyers zöldségeket és gyümölcsöket kínálja. Így a konferencia résztvevőinek vércukorszintje kiegyenlített marad, sőt a koncentrációs képességüket is növeli. Az elegáns, új bútorzatot kapott Olive’s étterembenkizárólag friss, helyi és szezonális alapanyagokból állítja össze a Jaksics József séf az aktuális étlapot, mert hisz benne, hogy ezekben rejlik a gasztronómiai varázserő.

Nagy számok!
A Danubius Hotels Group magyarországi szállodáiban – szám szerint húszban – az elmúlt év alatt elfogyott: 267 224 liter tej, 2 931 302 db tojás,76 469 kg hagyma és 298 kg liszt!

A Béke Zsolnay Kávéháza kínálja a legkülönlegesebb glutén-, cukor- és laktózmentes süteményeket a városban, de Bechmann György cukrászmester bármely különlegessége világszínvonalú. A Zsolnay Kávéház újdonsága a többfogásos gourmet business lunch menü.  (Forrás: zsolnaycafe.hu)

A Hilton Budapest belső terei tavaly teljesen új arculatot kaptak, mellyel el is nyerték aA

A margitszigeti szállodák, a DHSR Margitsziget és Grand Hotel Margitsziget éttermeinek büfé- és a lá carte választéka az új, ifjú séf, Csizma András keze alatt megújult.

A City Center Hungaria valamint a Danubius Hotel Arena éttermeiben szombat és vasárnap délben az a lá carte árakból 50% engedményt adnak, így érdemes meggondolni a hétvégi főzést és az azzal járó munkát. Húsvéti fogások március 26-tól április 3-ig, Eper és Spárga Napok május 21- 29-ig.

A terített asztal és a kiváló ételek minden ünnepi esemény nélkülözhetetlen kellékei. Életük fontos eseményein ünnepi  Gundel menüvel kényeztethetjük szeretteinket: gourmet fogások, kiváló borok, élő zene és a pompás környezet garantálják a Gundel élményt. A

Győri Belga, üzleti reggeli, Kép: Hungarhotels

Győri Belga, üzleti reggeli, Kép: Danubius Hotels

A büki Danubius szálloda 30 éves jubileuma kapcsán a tematikus vacsoraestek minden képzeletet felülmúló választékot kínálnak. Színfoltként a Borsuttogó szervezésében időről időre különleges borok kóstolására és megvásárlására is lehetőség nyílik. Sárváron a bővített félpanziós szállodai ellátás mellett a rendszeresen megjelenő konyhafőnöki ajánlatok visznek színt a hétköznapokba és mutatják meg a séf és a konyha kreatív arcát.

Nem véletlen a győri Rába Hotel éttermének, a „Belgának” a hírneve. Az elegáns, különleges söröket kínáló Belga Söröző és Étterem kínálata folyamatosan megújul – most épp a „Fülétől a farkáig” trendet követik, azaz a a nyersanyagok lehető legnagyobb részét igyekeznek hasznosítani – szakítva az étel elkészítésének azzal a korábbi gyakorlatával, mely a levágott állatok, megtermelt növények nem csekély részét hulladékként kezelte.A pécsi Palatinus Étteremben március 21-26-ig kóstolhatják az érdeklődők az ízletes medvehagymás ételeket a ” Medvehagyma napok a Mecsek ízeivel” promóció keretében. Április 21-én Terasznyitó akció lesz, 16:00-18:00 között Happy Hour 50% kedvezménnyel minden italra. Május 16-21 között a „Színes, ízes tavasz”promócióban eper és spárga ételeket kínálnak.

Az új irányzat követői szeretnék vendégeiket környezettudatos gondolkodásmódra szoktatni: minél kevesebb alapanyag megy veszendőbe, annál többet tettünk a fenntartható gazdálkodásért. (Forrás:
danubiushotels.hu)

Libamáj sütése
Gondosan készülj fel a libamáj sütésére, hiszen drága alapanyaggal fogsz dolgozni! Számomra ez szinte egy szertartás, annyira imádom! A cél, hogy úgy kapj ízletes, sült libamájat, hogy a súlyából ne veszítsen! Már most elkészítheted ezt a finom farsangi fogást, hiszen így lesütve sokáig eláll! Ha mondjuk a hétvégén buliztok, ezt már most elkészítheted, és mire a vendégek megjönnek, a zsírszag is kimegy a lakásból! Munkára fel!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!