Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 27. 15:00 | László Márta

FILATÉLIAI HÍR

Száratlan tárniccsal üdvözöljük Európát

A Magyar Posta Zrt. a hálózati forgalmi igényekre való tekintettel 2016. január 22-én névértékcserével ún. „EURÓPÁBA” és „EURÓPÁN KÍVÜLRE” feliratú értékjelzéssel bocsátja ki az 1999-ben, majd 2002-ben már kiadott „Üdvözlettel” elnevezésű két címletű forgalmi bélyegsorozatot. Az újdonság Rényi Krisztina és Svindt Ferenc tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült.

Egy szál pipacs Üdvözlettel felirattal, Kép: Magyar Posta

Kép: Magyar Posta

A pipacs (Papaver rhoeas) a búzatáblák, szántók szélének jellegzetes virága, mely a júniusi táj elengedhetetlen kelléke a búzavirággal együtt. A mákfélék családjába tartozó, kb. 40-60 cm magas egyéves növény, amelynek virágai négy lángvörös (ritkán rózsaszín) levélből állnak, melyek a tövükön fekete foltot viselnek. Szára vékony, felálló, fehér serteszőrök borítják. Régen festőnövényként és gyógynövényként egyaránt használták. Jó köhögéscsillapító, némileg nyugtató hatású teáját toroköblítésre használják.

Száratlan tárnics, kék virág Üdvözlettel feliratú bélyeg Kép: Magyar Posta

Kép: Magyar Posta

A száratlan tárnics (Gentiana acaulis) a dél-európai törmelékes hegyi lejtők évelő növénye. 5-10 cm magasra nő, kék színű tölcséres virágai jellemzően április-június táján nyílnak, de néha ősszel is virágba borul. Lándzsás, tojásdad levelei fényes zöldek. A napos, üde környezetet kedveli. A gyökérzetből készült gyógyteának májvédő hatást tulajdonítanak. Étvágytalanság vagy teltségérzettel kísért emésztési panaszok gyógyításában is használják. (Forrás: botanikaland.hu, faiskola.hu).

A bélyegeken értékjelzésként az „EURÓPÁBA” és „EURÓPÁN KÍVÜLRE” felirat szolgál, amely alapján a címletek alapvetően szabványméretű európai illetve Európán kívüli levél továbbítására alkalmasak.

Tudtad, hogy nemrég alkalmi bélyeggel tisztelgett Tömörkény István előtt a Magyar Posta! Ezt is olvasd el!Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!