Facebook hozzászólás
1 364

Süssünk molnárkalácsot! Előtte megkóstolhatod Borsodnádasdon!

A molnárkalácsot, ezt a finom korong alakú népi süteményt, ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő. A gazdaságos, ropogós, enyhén édes ostya, melynek már sós változata is népszerű, Borsodnádasd jellegzetes édessége, amelyet június utolsó hétvégéjén helyben ingyen is megkóstolhatsz! Mi meg elmondjuk a receptjét!

A molnárkalács két éve került fel a a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére, nem érdemtelenül. Június utolsó hétvégéjén ezt a finomságot népszerűsítik Borsodnádasdon, az immár hetedik alkalommal megrendezendő fesztiválon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város életében és a környéken is kiemelt eseménynek számít a Molnárkalács Fesztivál, idősek és a fiatalok közösen sütik a finom ostyát, a vendégek pedig végigkóstolhatják az összes lehetséges változatát.

Így készül a molnárkalács – Kép: MTI

A Nádasd védjegyévé vált édességet – amely eredetileg holland sütemény volt, amely Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is elterjedt – a jövőben szeretnék kereskedelmi forgalomba is hozni, hogy az ország bármely pontján és határokon kívül is elérhető legyen – tudósított az MTI. Ehhez uniós forrásokat használnak fel.

A népi süteményt ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő, a korong alakú sült tészta, átmérője 14–17 centiméter, színe a világossár­gától a világosbarnáig terjed. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes, felületén az alkalmazott ostyasütőforma raj­zolatával díszí­tett (különféle motívumok, például perec, leányka, cég jelkép és/vagy feliratok – a gyártó neve, évszám. Tetszetősebb, ha a kisült tésztát melegen farúdra felcsavar­ják, ekkor átmérője 1,5–2 centi, a hossza mintegy 15 centi. A rúddá göngyölített változatot esetenként vajkrémmel megtöltik, ez azonban nem tekinthető hagyományosnak.

A Molnárkalács Házban hagyományosan és géppel is készítik majd a finomságot. Az idei fesztiválon több közösség, egyesület tagjai sütik majd a kalácsot, a Rákóczi úti sportpályán pedig mindenki ingyen megkóstolhatja a borsodnádasdiak büszkeségét június 28-án. Aki pedig másfajta desszertre vágyik, az számos recept közül válogathat még!

Ha pedig valaki otthon is szeretné elkészíteni ezt a finomságot, akkor a következőket kell beszereznie a molnárkalács-sütő eszközön kívül: 1 kiló liszt, 3 tojás, 4 deci tej, citromhéj, vaníliás cukor. 20-20 evőkanál kristálycukor és olaj. És szükség lesz még 1,2 liter vízre. Ha mindez megvan, akkor a hozzávalókból lágy tésztát készítünk, és molnárkalács-sütőben kisütjük. Mindenesetre egy kis kóstolóra meg tapasztalatszerzésre érdemes ellátogatni Borsodnádasdra!

7 dolog, amit nézz meg a kocsidon, mielőtt hosszabb útra mész!
A kocsikban nyáron a legtöbb meghibásodást a motorolaj, a hűtőfolyadék vagy a fékolaj utántöltésének elmaradása, valamint a nem megfelelő keréknyomás okozza. A nyári időszakra jellemző hosszabb utak előtt mindezeken túl az autóvezetők gyakran megfeledkeznek a fékbetétek állapotának és a biztonsági felszerelések ellenőrzéséről is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!