Facebook hozzászólás
211

Streaming: házhoz megy a színház!

A most debütáló, június 7–11. között rendezett 011 Fesztivál a streaming, vagyis internetes élő közvetítés segítségével nemcsak a fesztivál látogatóihoz, hanem az internetező nagyközönséghez is eljut. Erre hazánkban még nem volt példa.

Épp színházban van – Kép:PP archív

A fiatalokat megcélzó és a fiatal színészeket támogató fesztivál célja, hogy minél szélesebb körben elérje azokat, akik eddig ódzkodtak a színháztól, de egy jó mozifilmre bármikor vevők voltak. Éppen ezért az első 011 Fesztiválon 26 színész és 11 alkotó 4 műfajban létrehozott olyan munkáit mutatják be, amelyek zsigerileg ható, erősen vizuális, komplex színházélményt nyújtanak.

Sőt, június 9-én a Magyarországra adaptált Tarantino „best of” (Kutyaszorítóban), 10-én pedig az architekturális térvetítéssel megspékelt budapesti drogtrip, az Óz, a nagy varázsló szereplőivel (Meanwhile in Kansas) című darabok a Ustream online felületén HD minőségben és a Kocka szórakozóhely falán is láthatók lesznek este 8 órától. A közvetítés során Bordos Zsolt világhírű 3D mapping-művész térvetítését élvezhetjük. „A kísérleti jellegű streaminggel szeretnénk elérni, hogy a rendhagyó színházélmény minél több emberhez – akár határon átnyúlóan is – elérjen” – mondta Radnai Márk művészeti vezető, a 011 Fesztivál programfelelőse.
A 011 Alkotócsoport
A 011 Alkotócsoport rövid fennállása alatt több műfajban különböző előadásokat hozott létre. Ami összeköti őket, az a modern, színházi konvenciókat felrúgó filmszerű narratíva és a látvánnyal, valamint az alapvetően nem színházhoz kapcsolódó technológiákkal való kísérletezés. A csoport mögött nem áll társulat, bár többnyire ugyanazok a fiatal színészek szerepelnek előadásaikban. A kreatív stáb tagjai: Radnai Márk rendező, Cseh Renátó látványtervező és Ivanyos Ambrus dramaturg. Az előadások szövegkönyvét általában az alkotók írják színészi improvizációk, helyzetgyakorlatok és külső források felhasználásával.

A streaming a StreamPUNK jóvoltából jön létre. Szijj András, aki a fesztiválon a közvetítés sikerességéért is felel, elmondta, hogy míg egy televíziós stáb kiszállása esetében az eszközök és óradíjak akár több millió forintot is kitehetnek, addig a stream sokkal kevesebb emberrel, sokkal olcsóbb eszközökkel és sokkal hamarabb kialakítható. A stream átlagosan tízszer olcsóbb a televíziós közvetítéseknél. Szintén tény, hogy összességében legalább négyszer annyian megnéznek valamit online streamen, mint a helyszínen. A szervezők nem tartanak attól, hogy ezáltal kevesebb jegy kelne el, hiszen a fesztivál atmoszférája nem érhető el a közvetítés révén. Viszont a streaming által a fővárostól távolabb élők is a kulturális élmény részesévé válnak, ha követik a fesztivál csatornáját itt.

Láttad a Toulouse-Lautrec-kiállítást a Szépművészetiben? Nézd meg!
Augusztus 24-éig lesz nyitva az április vége óta látható nagyszabású Toulouse-Lautrec világa kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. A 150 éve született francia festő mintegy 170 alkotása mellett korabeli film- és hangfelvételeken, valamint fotókon is láthatjuk, hallhatjuk a litográfiákon szereplő táncosokat, énekeseket, színészeket.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!