Facebook hozzászólás
269

Star Trek a Mekongban

A WWF legújabb jelentésében a 2015-ben, újonnan felfedezett fajokról számol be, amelyekre a Mekong vízgyűjtő területén bukkantak. A ma közölt adatok alapján 163, eddig ismeretlen faj él a területen, amelyek túlélése már felfedezésük pillanatában is kétséges.

Egy szivárványos fejű kígyó, egy sárkányszerű gyík és egy szalamandra, amelyik leginkább a Star Trek klingonjaira emlékeztet csak néhány példa a Mekong újonnan felfedezett fajai közül, amelyeket a nemrégi kiadott WWF-jelentés szerint, a duzzasztógátak, erőművek és a túlzott fakitermelés miatt már most a kihalás fenyeget. A friss dokumentum összesen 9 kétéltűt, 11 halfajt, 14 hüllőt, 126 növényfajt és 3 emlősfajt említ, amelyeket 2015-ben fedeztek fel, és most határozták meg pontos helyüket az állatt- és növényhatározó szerint.

Parafimbrios lao, Kép: WWF
Parafimbrios lao, Kép: WWF

Köztük van egy világoskék színű gekkófaj Laoszból és egy nagyon ritka banánfaj Thaiföld északi területeiről, amely a gyors ütemben haladó erdőirtások miatt kritikusan veszélyeztetett.

Te is védheted az állatokat!
Számos kis állat vár gazdira Rexéknél! Gondold meg, és tedd boldoggá – magadat is!

A Mekong vízgyűjtő területe ad otthont a Föld legveszélyeztetettebb fajainak. Az olyan kritikusan helyzetben lévő állatok testrészei, amilyen a rinocéroszok tülöke vagy a tigrisek csontjai a feketepiacon gyűjtők kezébe vándorolnak, vagy a feltételezett gyógyhatásuk miatt, keresett csempészáruként kerülnek illegális forgalomba.

Tylototriton anguliceps, Kép: WWF
Tylototriton anguliceps, Kép: WWF

2016 júniusában a Thaiföldi vadvédelmi hatóságok razziáztak a Bankoktól nyugatra található Tigris Templomban. A felkapott turistalátványosság falai között kölyöktigrisek tetemeire, lefagyasztott maradványokra, bőrökre, formalinban tárolt tigris embriókra és más veszélyeztetett fajok hulláira bukkantak, amelyeket a hivatalos szervek álláspontja szerint, minden bizonnyal a hagyományos kínai gyógyászat eszközeiként használtak volna fel.

Musa nanensis, Kép: WWf
Musa nanensis, Kép: WWf

Jimmy Borah, a WWF Mekong élőhelyvédelmi programjának vezetője elmondta, minden el kell követni a növények és állatok védelméért.

– A Mekong területén újonnan felfedezett fajok azt mutatják, hogy még mindig számos, lenyűgöző új terület van a természetben, amelyek felfedezése sohasem tapasztalt meglepetésekkel szolgálhat. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy gondoskodjunk ezeknek a területeknek a védelméről, mielőtt még túl késő lenne. –

A WWF idén közölt Élő Bolygó Jelentése szerint, ha a megszokott ütemben haladnak a folyamatok, akkor 2020-ig a halak, madarak, kétéltűek, emlősök és hüllők populációi az 1970-ben felmért állapot egyharmadára csökkenhetnek. A Mekong területe az illegális vadkereskedelme világhálózatának egyik kulcsfontosságú központja.

– Számos gyűjtő hajlandó akár több ezer dollárt fizetni a legritkább, a legveszélyeztetettebb, legkiszolgáltatottabb fajok példányaiért, amelyeket általában épp ennek a régiónak a feketepiacáról szereznek be. Ezért fontos, hogy még inkább megerősítsük az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem elleni küzdelem jogi hátterét – tette hozzá Borah.

Védjük a jövőnket!
1997 és 2015 között a tudósok összesen 2409 új fajt fedeztek fel a Mekong vízgyűjtő területén, és a jelek szerint még számos további felfedezést hozhat a jövő, ha képesek vagyunk megóvni ezt a földi paradicsomot. A fenti új felfedezések, az eddig is ismert több mint 430 emlős, 800 hüllő és kétéltű, 1200 madár, 1100 hal és 20000 növényfaj mellett bukkantak fel a területen. Tekintettel arra, hogy átlagban hetente két új fajt fedeznek fel, megjósolhatatlan, hogy mit hozhat még a jövő, ha gondoskodunk a terület védelméről.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!