Facebook hozzászólás
257

Spirituális utazás Oprah-val

Hamarosan érkezik a TLC műsorára az Oprah Winfrey: Hit című dokumentumfilm-sorozat, amely olyan különböző vallású emberek történetét mutatja be, akik a hit segítségével keresik a világ mélyebb értelmét. A sorozat egyik szereplője a 13 éves budapesti ortodox zsidó kisfiú, Mendel Hurwitz is. A nagyon bölcsen nyilatkozó, jó humorérzékkel bíró fiú rengeteg rajongót szerzett magának, és Oprah is szívébe zárta.

Két vizes kéz a Nap felé emelkedik, Kép: TCL
Kép: TCL

A 2016. január 3-án, vasárnap 21 órakor a TLC műsorán induló Oprah Winfrey: Hit olyan kalandozásra viszi a nézőket, ahol a lenyűgöző spirituális utazásokat a hívő szemszögéből nézhetik végig. Távoli, érdekes helyeket, rituálékat mutat be, amelyek nagyon ritkán kerülnek kamera elé.

„Az elmúlt három évben a remény, a szeretet és az elkötelezettség leglenyűgözőbb, legelgondolkodtatóbb történetein dolgoztunk – mondta Oprah Winfrey. – Szívügyemmé vált ez a munka. Szeretek megosztani olyan történeket az emberekkel, amelyek megmutatják azt, hogyan keres kapcsolatot az emberiség egy fölötte álló erővel.”

A sorozat hét egyórás epizódban kutatja a különböző vallások eredetét és jelentését. Megmutatja a nézőknek azt az erőt, ami összeköti az embereket, reményt, és útmutatást ad, a legmélyebb elkötelezettség olyan közös vonásait, amelyek a világ legkülönbözőbb pontjain mást jelentést hordoznak magukban, mégis hasonló alázattal fordulnak felé a hívők. Rávilágít a különböző vallási, lelki gyakorlatokra, a bennünket összekötő rituálékra, legendákra, kapcsolatokra. Bemutatja, hogyan segít át a hit a legnehezebb időszakokon – veszteségeken, betegségeken –, és azt is hogyan segít szembenézni mindannyiunk misztériumával, a halállal

Zsidó kisfiú tradícionális felnőtté avatása, Kép: TCL
Kép: TCL

A történetek

Rögtön az első részben megismerhetjük a budapesti ortodox zsidó fiút, a 13 éves Mendel Hurwitzot, aki éppen Bar-micvójára készül, amely a zsidó vallásban a nagykorúvá avatás ünnepének felel meg. Az epizód betekintést enged abba, ahogy a kevés zsidó vallású ember a régi kultúra szokásainak továbbörökítésére törekszik.

A sorozatban összesen 28 történetet ismerhetünk meg a világ minden tájáról, a legkülönbözőbb – számunkra jól ismert vagy egzotikus – vallás követőinek szereplésével. Karen Cavanagh például egy traumás agysérülés után a törökországi Konyába utazik, ahol katolikus hitét összeegyezteti a szúfizmussal, és kerengő dervisként a meditatív táncban talál új reményt. A Pünkösd-szigeteki Vanatun Bebe halált megvető bátorsággal lép a férfivá válás ösvényére, amikor egy hatalmas fatoronyról mászik le úgy, csak egy szőlőinda van a lábára kötve – a szent rituálé a helyi hiedelmek szerint bőséges termést eredményez.

TLC
A világ legszélesebb körben terjesztett női életmód és szórakoztató csatornája. Változatos, exkluzív műsorokkal szórakoztat, inspirációt és ötleteket ad az élet fontos kérdéseihez – kész megoldások helyett. A csatorna különleges emberek megindító történetein keresztül mutatja be a mai modern nők mindennapjait.

Nigériában a húsz éve halálos ellenség James Wuye keresztény lelkész és Muhammad Ashafa imám megbékül egymással, hogy mindkettőjük vallásának szent tanítását kövessék: szeresd ellenségeid is. Gopesh Gowsami hindu pap Indiában él – amely több mint egymilliárd ember és a világ egyik legnagyobb vallásának otthona. Minden évben a tavasz első napján tarják a Holi, a színek ünnepét. Gopesh Gowsami számára a Holi lehetőség, hogy kiszakadjon a mindennapok felelőssége alól és átélje az összetartozás, az öröm és a boldog élet érzését. Judi Bergquist pedig fia gyilkosát látogatja meg a börtönben, annak reményében, hogy az őszinte megbocsátás mindkettejüknek segít a továbblépésben.

Ezekhez hasonló emberi történetek vezetik el a nézőket a kérdéshez: Te miben hiszel? „A magabiztosságom abból fakad, hogy tudom, van nálam nagyobb, erősebb erő, amely a részem, és amelynek én is részese vagyok” – mondta Oprah Winfrey.

Mosolygó Oprah Winfrey, Kép: TLC
Kép: TLC

Oprah Winfrey

Oprah világszerte elismert médiaszemélyiség, producer, színésznő. Az egyik legmegbecsültebb emberré tette a világon az az őszinteség, amellyel saját magáról beszél és másokat is erre tud rávenni. Hisz abban, hogy a szabadság kulcsa az oktatás. Az Oprah Winfrey Leadership Academy Foundation hátrányos helyzetű afrikai leánygyermekek oktatását támogatja – segítségével 2015 októberében már az ötödik évfolyam fejezte be az iskolát. Az ott végzetteknek később lehetőségük van tanulmányaikat akár Dél-Afrikában, akár a világ más főiskoláin, egyetemekein folytatni. Oprah nevéhez fűződik az Oprah Angyalai hálózat, amelynek célja rászorulók életét segítő emberek, civil szervezetek és kezdeményezések támogatása.

Barack Obama Oprah Winfrey nyakába helyezi az Elnöki Szabadságérem, Kép:TLC
Kép: wikimedia

2004-ben Oprah volt az első afro-amerikai, aki Amerika 50 legadakozóbb embere közé került (és egészen 2010-ig szerepelt a neve ezen a listán). Több humanitárius díjat is kapott, illetve 2002-ben Emmy-díjat nyert. 2013-ban amerikai Elnöki Szabadságérmet kapott tevékenységeiért.

Tudtad, hogy léteznek spirituális gyógyító ékszerek? Nálunk ezt is megtudhatod! 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!