Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 15. 15:00 | Krajcsó Judit

BORBAN AZ IGAZSÁG!

Somogy borai is fesztiváloznak végre! Na, erre koccintunk!

Somogy megye borait népszerűsíti az első Somogyi Borfesztivál, melyre  június 8. és 11. között kerül sor Kaposváron. A rendezvényen tizenhat termelő mutatkozik be, de az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet majd kóstolni.

A megyei, a városi önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és borászok által életre hívott rendezvényen a borászok legutóbbi dél-balatoni borversenyre nevezett boraikat kínálják az érdeklődőknek. A megmérettetés magas színvonalát is érzékelteti, hogy a 167 tételből 28 kapott aranyérmet. A fesztivál megrendezése része annak a stratégiának, amely célul tűzte ki a somogyi borok népszerűsítését, a helyben termő szőlő minél nagyobb mennyiségben történő helyi feldolgozását és értékesítését – közölte a sajtótájékoztatón Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke. Úgy vélte, az illatos, zamatos somogyi borok bárhol a világon megállják a helyüket, jó az árérték arányuk, de kevésbé ismertek még a hazai, sőt, a somogyi fogyasztók, vendéglátósok körében is.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Bujdosó Ferenc borász, a Balatonboglári borvidék elnöke pedig utalt rá, hogy a balatonboglári a mintegy 2800 gazda által megművelt 3300-3400 hektárnyi ültetvényével az ország ötödik legnagyobb borvidéke, a feldolgozáshoz szükséges kapacitás azonban alacsony a leszüretelt szőlő mennyiségéhez képest.
Elmondta: a borvidéken évjárattól függően 250-300 ezer mázsa szőlő terem évente. Ebből legfeljebb mintegy 220 ezer hektoliter, azaz 30 millió palack bor készülhet, de a nagy része a kívülre történő értékesítés okán nem boglári, hanem más jelzéssel, illetve nem az elvárható minőségben kerül forgalomba. A térségben hivatalosan 158-an készítenek bort, közülük mindössze 18-20 pincészet foglalkozik termékei országos terjesztésével. A helyi borászat erősödése szempontjából kedvező lenne, ha kampányokkal, marketingmunkával sikerülne a tudatos vásárlásra ösztökélni a fogyasztókat.

A fesztivál színes programokkal csábítja az érdeklődőket: június 8-án, az úgynevezett nulladik napon kaposvári éttermek borvacsorákat tartanak, június 9-én Somogy bora 2017 néven borverseny lesz, a közönséget aznap, valamint június 10-én és 11-én zenészek, táncosok szórakoztatják.
Színpadra lép a Somogy Táncegyüttes, az Ametiszt Táncegyüttes, koncertet ad Péterfy Bori és a Quimby is.
Örömhír, hogy idén novemberben Somogy megye lesz a 14. Magyar Újbor- és Sajtfesztivál díszvendége.

6 érdekesség a borospincék sötét rejtekéből
Furcsa titkokat rejtenek a borospincék, amikről igazán csak a hozzáértők tudhatnak. Hallottál például az elöregedő, ellustuló borokról? o és arról, hogy milyen károkat okozhat egy apró kenyérmorzsa? Tudod, hogy miért fröcskölik a finom nedűt a pincék falára? Most eláruljuk…

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!