Facebook hozzászólás
280

Sok milliós licitek a BÁV árverésén

A korszakváltás jegyében új helyszínen, a MOM Kulturális Központban rendezte a BÁV az őszi művészeti aukcióját. A kényelmes és elegáns környezetben, kellemes hangulatban zajló árverést Gundel Takács Gábor biztos kézzel és sok humorral vezette. Az aukció sikere mutatta, hogy a reális árképzést a műtárgypiac visszaigazolja. Az első, jótékonysági célú tételt az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál ütötte le: a briliáns nyakék bevételét a BÁV a mentőautók életmentő eszközeinek fejlesztésére ajánlotta fel.

Gyönyörű briliáns gyűrű, Kép: BÁVAz ékszernap kiemelkedően gazdag és változatos kínálatának jelentős része két-háromszoros áremelkedés után kelt el. A nagy értékű art deco melltűk, a gazdag brillkövekkel ékített nyakékek, szoliter gyűrűk egy része élénk licitharcot követően milliókért talált gazdára: a nagy, 3,5 karátos és 143 apró briliánssal ékített női gyűrű négymillió, míg a brillek sokaságával díszített nyakékért több mint ötmillió forintot fizetett ki a győztes. Az aukció legnagyobb licitharcát kiváltó tétel az 1930-as években készült, igazgyöngyökkel és zománccal díszített arany kitűző lett, amelyet kikiáltási árának hatszorosáért ütöttek le.

A férfi ékszerek kínálatában nagy volt a keletje az arany kézelőgomboknak, a karláncoknak, gyűrűknek és az alkalmi viselet nélkülözhetetlen kellékének: az órának. Az árverés két utolsó tétele, a Lange&Söhne karóra hatmillió, míg az IWC Schaffhausen Portugieser karóra hét és félmillió forintért kelt el.

A háromszáz évet átívelő festménykínálat a leütési sikerek tanúsága szerint megfelelt a változatos vásárlói igényeknek, a teltházas festménynapon mind a régi korok alkotásai, mind pedig a kortárs művek nagy arányban találtak gazdára. Az aukció első blokkjának kiugró leütése a 19. századi művész, Giuseppe Canella „Holdfényes tengerpart” című alkotása volt, amely a kikiáltási árának négyszereséért kelt el. Hasonlóan magas árat ért el Ligeti Antal diósgyőri várat ábrázoló alkotása, valamint Vaszary János 1902-ben festett „Aratás” című munkája. A Pietro Antonio Rotari által festett „Levelet olvasó nő” című védett alkotásáért közel négymillió forintot fizettek.

A 20. század magyar mestereinek kvalitásos műveiért is nagy licitharc folyt: Fényes Adolf, Pólya Iván, Csók István, Iványi alkotásai millió fölött, míg Kádár Béla, Egry József, Gábor Jenő, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél festményei két-három millióért, Gruber Béla „Műtermi csendélete” pedig öt és félmillióért talált gazdára. Az aukció legmagasabb leütési árát a várakozásoknak megfelelően Ferenczy Károly 1911-ben festett „Ananász” című kompozíciója érte el, tizennyolc millió forintnál koppant a kalapács.

Festmény: Ferenczy Károly: Ananász 1911, Kép: BÁV
Ferenczy Károly: Ananász 1911, Kép: BÁV

Nagy sikerrel szerepeltek a kortárs festmények, a sokszínű kínálat valamennyi darabja elkelt. A 20. század második felének kiemelkedő mestere, Bálint Endre 1967-ben készült „Krematórium” című alkotását közel kétmillió forintért ütötték le. Hasonlóan szép összeget fizettek Nádler István „Lisszabon II.” művéért, de kelendőek voltak Váli Dezső, Deim Pál, Kokas Ignácz, Konok Tamás, Mácsai István alkotásai éppúgy, mint a fiatalok közül Weiler Péter vagy Nagy Boglárka munkái.

Zöld váza, melynek füle egy férfi alakot ábrázol, Kép: BÁV
Kép: BÁV

A hatalmas érdeklődéssel kísért harmadik napon a változatos műtárgykínálat mellett hosszas licitek után keltek el a majd 140 darabos Zsolnay kollekció tételei. A historikus darabok négy-ötszörös áron, a szecessziós munkák millió fölött találtak vevőre. Különösen nagy harc folyt a méhsejt sorozat néhány példányáért, akárcsak a Zsolnay Júlia dekorterve alapján készített urnapárért és díszvázáért. A gazdag kínálat egyik legszebb alkotásáért, az 1900 körül készült körpanorámás vázáért több mint másfél millió, az  egyiptomi figurával díszített díszkancsóért pedig több mint kétmillió forintot adtak. A szecessziós darabok legnagyobb emelkedését, mintegy hatszoros árat, az 1908-ban készült, cseresznyeágas motívummal díszített virágtartó érte el. Az aukció utolsó darabjaként Apáti Abt Sándor formaterve alapján 1900 körül készült nőalakos szecessziós lámpa több mint hárommillió forintos áron kelt el.

A sikeres őszi művészeti aukciót követően a BÁV  november 26-án a Szent István Antikvitásban karácsonyi kamaraaukciót rendez, ahol jellemzően alacsonyabb árfekvésű, de magas minőségű műtárgyakat kínál. A szokásos karácsonyi ékszer és Zsolnay kerámiával gazdagított műtárgyárverését december 8-9-én a MOM Kulturális Központban rendezi.

Itt egy másik halhatatlan aukció!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!