Facebook hozzászólás
168

Sok húst esznek a gazdag magyarok

Két kilóval több húst esznek havonta a „leggazdagabb” kategóriába tartozó magyarok, mint a legszegényebbek, akiknek zöldségre és gyümölcsre is alig jut. A jómódúak utóbbiakból több, mint a dupláját fogyasztják, mint a kiskeresetűek.

A jövedelmi helyzetre vetítve ismerteti a háztartások fogyasztását a Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben megjelent elemzése. Az adatok szerint a leggazdagabbak és legszegényebbek fogyasztása között nagyon széles a szakadék.

Kép: Piac & Profit/Bartos Gyula

A legfelső jövedelmi ötödben lévő háztartások – vagyis a magyaroknak az a húsz százaléka, amelynek a legmagasabb az egy főre jutó jövedelme – havonta 126 ezer forintot tett ki az egy főre jutó összes fogyasztása, míg a legalsó jövedelmi ötödbe tartozóknál ez az érték 35 ezer forint volt. Számukra a rezsi mellett az élelmiszerköltségek jelentik a legnagyobb tételt, ez utóbbiak a fogyasztási kiadások egynegyedét emésztik fel.

Értelemszerűen a legmagasabb jövedelműek a legtöbb élelmiszerből többet fogyasztottak, mint a legkevesebbet kereső 20 százalék, ez alól csak a cereáliák (gabonafélék és az azokból készülő termékek) és a burgonya a kivétel. Az élettani szempontból értékesebb tej és tejtermékek, valamint a zöldségek esetében 2013-ban csökkent az egy főre jutó mennyiségi különbség – áll a KSH elemzésében, amely azt is hozzáfűzi ehhez, hogy a kérdéses termékcsoportokat nézve a legkedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévők számottevő és a válságot követő években tovább növekvő elmaradása tavaly mérséklődött.

Ami a számokat illeti: a legmagasabb jövedelmű 20 százalék tagjai havonta 5,3 kiló húst esznek fejenként, míg a legkevesebbet keresők 3,6 kilót. A gyümölcsöknél, zöldségeknél még látványosabb a különbség: a legfelső ötödbe tartózók havonta 7,1 kiló gyümölcsöt és 4,4 kiló zöldséget ettek tavaly, míg a legszegényebbek 2,4 kiló gyümölcsöt és 2,5 kiló zöldséget fogyasztottak egy hónap alatt.

A cikk a mindenar.hu elemzése alapján készült.

Drágább lesz a kávé?
Jelentősen, 50 százalékkal emelkedett a kávé világpiaci ára idén, az első két-három hónapban, ez pedig a jövőben a magyarországi kávéárakra is hatással lehet. Ami egyszerűbben annyit tesz: könnyen lehet, hogy nálunk is drágulni fog a kávé.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!